Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu odlas alger i stor skala

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 05.38
Ylva Fredricsson, Göran Nylund och Gunnar Cervin skördar alger. Foto: Fredrik Gröndahl och Roine Karlsson/Seafarm
1 av 3
Ylva Fredricsson, Göran Nylund och Gunnar Cervin skördar alger. Foto: Fredrik Gröndahl och Roine Karlsson/Seafarm.
Sockertång. Foto: Fredrik Gröndahl och Roine Karlsson/Seafarm
2 av 3
Sockertång. Foto: Fredrik Gröndahl och Roine Karlsson/Seafarm.
Fredrik Gröndahl. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
3 av 3
Fredrik Gröndahl. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Alger som kan bli mat, plast, energi och gödsel växer till just nu i havet i norra Bohuslän. Forskningsprojektet Sea Farm, som har pågått i ett par år, har nu gått in i en ny fas, och algerna ska odlas i full skala.

– Den nya fasen är att vi går upp till den storskaliga odlingen, berättar projektledaren Fredrik Gröndahl. 

– De som jobbar med det här på Tjärnö har nu placerat ut algerna i vattnet på rep. De är utsatta under november/december – och sedan räknar vi med att redan i maj har de här millimetersmå plantorna blivit en och en halv till två meter långa.

Sockertång heter algen som odlas i det här projektet, som kallas Seafarm och är ett samarbete mellan flera olika universitet.

Själva odlingen sker i Kosterarkipelagen och sköts alltså av marinbiologer från Göteborgs universitet.

Projektledaren Fredrik Gröndahl är själv docent i industriell ekologi på KTH.

– Det finns inga gränser för vad man kan göra med alger, berättar han.

– Man kan göra mat, äta dem direkt. Man kan göra hälsopreparat. Man kan göra plaster, spännande nya material som inte är fossilbaserade. Och biomassan kan omvandlas till biogas.

Hittills har man inte kunnat se några negativa miljöeffekter av försöksodlingen.

Tvärtom så tror Fredrik Gröndahl att algerna, som tar upp kväve och fosfor, kan bidra till att minska övergödningen.

Och redan i maj ska alltså den första storskaliga odlingen på två hektar skördas.

– Ja, det här blir en storskalig skörd. Vi kanske kommer att få tiotals ton med alger.

Vad ska ni göra med dem då?

– Ja, då är det ju den viktiga fasen som vi måste jobba med parallellt. Och då är det ju extra kul med alla dem som är intresserade av att använda alger som mat. Då kanske vi kan sälja till den som är intresserad.

Så nästa nyår kanske man kan få alger till ostronen och champagnen?

–Absolut, det tror jag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".