Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler handlar kött direkt av bonden

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 05.12
Linda Torsson i Munkedal har inget emot att det kostar lite mer
(1:56 min)
Karl och Lovisa Blomberg med några av sina 20 kor på gården i Munkedal. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Karl och Lovisa Blomberg med några av sina 20 kor på gården i Munkedal. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

P4 Väst kan visa att allt fler väljer bort matbutikernas kötthyllor när de köper och säljer kött. Närhet, insyn och ekonomi är några av anledningarna.

En av dem som ändrat sitt sätt att köpa nötkött är Linda Torsson i Munkedal.

– Dels är det miljöaspekten och så är det väldigt mycket godare.

I vår blir det tredje gången Linda Torsson går uppför backen till Stale Gård och köper en låda med dryga 20 kilogram nötkött. Det kostar lite mer än i affär men det har hon inget emot.

– Man tjänar på det rent hälsomässigt, sen gillar jag att gynna lokala förmågor.

Lovisa och Karl Blomberg har 20 kor och säljer allt sitt kött direkt till konsument. Dels för att det är trevligt, men också för att det ska kunna bära sig ekonomiskt en dag.

– Man kan kanske få ut för det mervärdet som vi tycker att vi producerar. Vi lägger mer tid på varje djur än vad normen är och det får man inget för när man säljer via slakteri.

Allt fler tänker likadant. Två av tre lokala slakterier uppger för P4 Väst att återtaget har ökat stadigt de senaste åren, alltså mängden kött bönderna tar tillbaka för att sälja på egen hand.

Till exempel har Dahlbergs slakteri i Brålanda sett en tredubbling av återtaget på tre år.

Fler vill också handla kött på det här viset. På hemsidan gårdsnära.se har det skett nästan 12 000 sökningar på termen ”köttlåda” hittills i år, och det är en fördubbling mot förra året.

Erik Östling som driver hemsidan tror att många i dagens samhälle känner en distans till jordbruket.

– I dag vill fler ta sig närmare matens ursprung. 

Vi saknar bönder helt enkelt?

– Jag tror det, och vi saknar förståelsen för var maten kommer ifrån.

– Det har inte varit några problem att bli av med lådorna, säger Lovisa Blomberg.

Lovisa berättar att de har fått fin respons och många kunder vill fortsätta handla av dem.

– Det är väldigt tungt att skicka iväg till slakt så det känns bra att de som köper verkligen uppskattar det.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".