Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen vill flytta gymnasiet från Nils Ericson

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 06.02
Men eleverna vill inte byta skola
(2:22 min)
Maud Bengtsson, (S), ordförande Kunskapsförbundet Väst. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
1 av 3
Maud Bengtsson (S), ordförande Kunskapsförbundet Väst, ser inte fördelarna med förslaget. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
Sofia Lindholm (C). Foto: Centerpartiet.
2 av 3
Sofia Lindholm (C) säger att förslaget syftar till att förbättra lärartätheten och undervisningen. Foto: Centerpartiet.
Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Tre allianspartier föreslår nu att Nils Ericson ska samla all vuxenutbildning i Trollhättan och Vänersborg, och att gymnasiet samlas på Magnus Åberg i Trollhättan och Birger Sjöberg i Vänersborg.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna föreslår i en motion till Kunskapsförbundet Västs direktion att gymnasieutbildningen renodlas.

De vill att Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan och Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg samlar gymnasiets utbildningar och att vuxenutbildningen koncentreras till Nils Ericsonssgymnasiet.

Seror Hameed som är elev på Nils Ericsonssgymnasiet vill inte flytta.

– Jag tycker att det är mycket bättre här. Det är jättelugnt, alltså bra arbetsmiljö, det finns många grupprum så man kan sitta och plugga utan att någon stör.

Lilyana Aleed tycker att Komvux kan flytta istället.

Jag tycker att Komvux kan flytta härifrån, inte att vi ska flytta.

De tre år som det gemensamma gymnasieförbundet, Kunskapsförbundet Väst har funnits, har präglats av stora underskott och allt för mycket lokaler vilket har lett till att en fjärdedel av lokalytan, 22 500 kvadratmeter har sagts upp.

I jakten på pengar har också lärartätheten minskats, från 8,9 till 8,3 lärare per hundra elever vilket är lägre än genomsnittet i landet.

Den motion som de tre allianspartierna skrivit, syftar till att förbättra lärartätheten och undervisningen säger Sofia Lindholm (C), andre vice ordförande i Kunskapsförbundet Västs direktion.

Man kan samordna program som vi nu har på två ställen, till ett ställe för att bli effektivare och få högre kvalitet.

Maud Bengtsson, (S) ordförande i Kunskapsförbundet Väst, ser inte fördelarna med förslaget.

– Jag ser ingen vits med det. Jag tror inte att man sparar speciellt mycket pengar hellre på att flytta utbildningar till andra skolor. Det är stora utbildningar som klarar sin ekonomi. 

Tipsa Agenda-redaktionen

Hör av dig till Elisabeth Cederblad, Cecilia Bergil och Oskar Lodin i P4 Västs Agenda-redaktion om du har tips som du vill att vi ska titta närmare på.

Mejla: agenda.vast@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".