Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ser stjärnkockens vegetariska nyårsmeny ut

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 15.07
Fyrverkeri. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Rickard Halleröd. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
2 av 2
Rickard Halleröd. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Vilken är grönsakshyllans Rolls-Royce? Stjärnkocken Rickard Halleröd har tagit fram en sprakande nyårsmeny som är helt vegetarisk.

Recept: Rickard Halleröd

Förrätt: Smörbakat blomkålshuvud med tryffelmajonnäs och brödkrutonger

(4 pers)

• 1 helt blomkålshuvud
• 120 gram smör
• Salt och peppar
• 2 äggulor
• 2 dl matolja
• ½ msk dijonsenap
• 1 citron
• ½ msk bra tryffelolja
• Vitt bröd skuret i små kuber
• Smör att steka i

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg blomkålshuvudet helt på en ugnsfast form. Lägg 120 gram smör ovanpå huvudet, salta och peppra. Ställ in i ugnen och kör det i ca 45 – 60 minuter. Ös hela tiden med det smöret som rinner ner i formen.

Under tiden; vispa en majonnäs. 2 äggulor vispas hårt med senapen samt lite rivet skal av citronen samt citronsaft. Droppa i matolja lite i taget under det att ni vispar hårt hela tiden. Fortsätt tills oljan är slut. Vispa vidare och tillsätt tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar.

Smörstek brödkrutongerna i smör och lite olivolja tills de är krispiga.

Servera genom att bryta upp blomkålen varm, eller skiva den, till var och en på tallrik. Strö över brödkrutongerna och servera med tryffelmajonnäsen vid sidan av.

Om du vill komplettera rätten med fisk så skär du rå, färsk lax i tunna skivor och lägger dessa på tallriken först med lite salt och peppar samt limesaft över. Fortsätt sedan med rättens uppläggning som beskrivs ovan.

Varmrätt: Kikärtsburgare med bakade jordärtskockor

(4 burgare)

• Kikärtor på burk, ca 100-120 gram/person
• 1 dl pankomjöl
• 2 äggulor
• Färsk koriander
• Chili (eller schiraza)
• Salt och peppar
• 1 dl riven parmesanost
• 4 st goda hamburgerbröd, gärna av Briochetyp
• Sallad
• Cheddarost
• Tomater
• Rödlök
• Saltgurka tunnhyvlad
• Ev. en god majonnäs
• 100 gram jordärtskockor/person
• Olivolja
• Smör

Börja med att låta kikärtorna rinna av ordentligt. Mosa och hacka sedan kikärtorna ordentligt. Tillsätt pankomjöl, äggulor, hackad färsk koriander, schiraza eller chili efter smak, parmesanost samt salt och peppar.

Forma färsen/smeten, till 4 stycken fina burgare och stek dessa i het panna försiktigt så de får fin färg. Baka vidare i ugn på 150 grader i cirka 10-12 minuter.

Klyv jordärtskockor med skal en gång på längden. Lägg dessa på en plåt och vänd runt med olivolja, smör, salt och peppar. Rosta dessa i ugn på 180 grader i cirka 30-35 minuter.

Servera burgaren med alla tillbehören och de rostade jordärtskockorna.

Efterrätt: Vit chokladmousse gratinerade frukter och bär med glass

(4 pers)

• 4 äggulor
• 50 gr socker
• 100 gram vit choklad
• 1 dl grädde
• Bär och frukter efter smak
• God glass

Smält den vita chokladen. Vispa äggulor och socker poröst. Vispa grädden hårt. Vänd chokladen i socker och ägg smeten. Tillsätt grädden och rör samman till en jämn smet.

Skär frukterna i tunna skivor och arrangera i en ugnsfast portionsform till var och en eller i en form som räcker till alla. Lägg bären ovanpå.

Fördela ut moussen över bär och frukter. Gratinera på högsta övervärmen i ugnen tills dessa fått fin färg.

Servera direkt med en god glass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".