Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunalråd: Västkommuner skulle vinna på sammanslagning

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 15.27
Mats Abrahamsson: Det är nödvändigt
(1:46 min)
Mats Abrahamsson (M) tror att Sotenäs har mycket att vinna på en kommunsammanslagning. Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio
1 av 2
Mats Abrahamsson (M) tror att Sotenäs har mycket att vinna på en kommunsammanslagning. Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio
Thomas Olsson från Tanum ser inga problem med att hans kommun skulle kunna slås ihop med en eller flera andra. Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio
2 av 2
Thomas Olsson från Tanum ser inga problem med att hans kommun skulle kunna slås ihop med en eller flera andra. Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio

Flera kommuner i Västsverige kan tvingas till sammanslagningar för att klara servicen. 

Enligt en utredning från Näringsdepartementet bör kommuner i framtiden ha minst 20 000 invånare om de vill kunna utvecklas. 

En kommun som skulle kunna ha mycket att tjäna på en sammanslagning är Sotenäs, där moderaten Mats Abrahamsson är kommunstyrelsens ordförande.

– Vinsterna för Sotenäs och de andra kommunerna är att det skulle bli lättare att personalrekrytera. Vi skulle också kunna effektivisera i de kommunala förvaltningarna, vi behöver inte tre förvaltningar som idag. Vi skulle kunna kraftsamla på ett annat sätt än i dag, säger Mats Abrahamsson (M). 

Utflyttning, minskat skatteunderlag och en åldrande befolkning. Allt det är saker som påverkar många småkommuners ekonomi negativt. I en ny utredning från Näringsdepartentet står att i framtiden bör kommuner ha minst 20 000 invånare för att kunna utvecklas och klara sig. 

För till exempel Sotenäs kommun, med 9 000 åretruntboende, kan en sammanslagning med andra kommuner vara enda lösningen, säger Mats Abrahamsson.

Det är bekymmersamt med så små kommuner. Så det är nog nödvändigt.

Det finns inga konkreta planer på sammanslagningar i dag. Men företrädare för flera kommuner i Västsverige, bland andra Uddevalla och Munkedal, säger till Bohusläningen att de är positiva till kommunsammanslagningar och också tror att det är nödvändigt i framtiden.

Thomas Olsson, som bor i Tanum, ser inga problem med att hans kommun kan komma att bli del av en större sammanslagning.

– Det blir väl ekonomiska fördelar, så det är bra.

Men finns det något känslomässigt med att bo just i Tanums kommun, i fall den skulle försvinna?

– Jag bor på gränsen mellan Tanum och Sotenäs kommuner. Så slå ihop Tanum och Sotenäs bara. Det spelar ingen roll, säger Thomas Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".