Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trippelmordet: Polisens specialgrupp ska hitta efterlyst man

Uppdaterat torsdag 14 januari 2016 kl 15.15
Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 13.36
Cecilia Riddselius: Kan begäras ut från alla länder
(2:23 min)
Karta över Uddevalla med prick som visar var kropparna hittades i det så kallade trippelmordet 7 mars 2015. Karta: CartoDB
I detta område hittades de tre mördade personerna i mars 2015. Karta: CartoDB.

De framträder inte med namn, vill inte höras på band – och letar efterlysta brottslingar över hela världen. Polisens specialgrupp FAST är inkopplad för att hitta den efterlyste mannen från Uddevalla – som nu sopar igen spåren efter sig.

I tisdags lämnade hovrätten för Västra Sverige beskedet att den yngre brodern som är misstänkt för inblandning i trippelmordet ska häktas, något som tyder på att han kommer dömas för mord. 

Redan samma kväll skrev åklagaren Per-Erik Rinsell under pappret som efterlyste mannen internationellt eftersom man tror att mannen kan ha flytt utomlands, bland annat har den yngre brodern kopplingar till Libanon. 

Och nu har ärendet hamnat hos polisens specialgrupp FAST som har fått uppdraget att hitta mannen. Gruppen är anonym, och den polis som P4 Väst pratar med vill inte ställa upp på en bandad intervju – av säkerhetsskäl. 

– Jag kan prata med en kollega som kan vidarebefordra informationen, säger han. 

Gruppen bildades just för att efterlysta brottslingar inte ska kunna gömma sig. Därför samarbetar man med liknande grupper i Europa, utanför är det Interpol man vänder sig till. 

När en efterlyst man grips i utlandet hamnar ärendet till slut hos Justitiedepartementet, men hur samarbetet ser ut med stater utanför EU är olika. Det berättar Cecilia Riddselius, ämnesråd på Justitiedepartementet, för P4 Väst. 

– Vi kan rikta oss till vilket land som helst och begära att få en person utlämnad. Men sen kan det falla på att den staten kräver avtal för att samarbeta. Men vi ser att vi har kunnat samarbeta med stater som vi inte haft avtal med, säger hon. 

Som P4 Väst kunde avslöja igår har den misstänkte yngre brodern haft kontakt med en kvinna bosatt i Libanon så sent som den sjätte januari. En kommunikation P4 väst kunnat ta del av och läst i sin helhet. Sent igår kväll började mannen att sopa igen spåren efter sig. Bland annat har han raderat sitt officiella konto på Facebook. 

Den efterlysta mannen har också släkt i Libanon, därför är det inte osannolikt att mannen söker sig till just Libanon. Men enligt ämnesrådet Cecilia Riddselius är det svårt för efterlysta att gömma sig i ett land. 

– Vi har sen år 2000 haft ett tiotal ärenden med Libanon, jag kan inte säga hur det har gått i varje ärende. Vi har inget avtal med Libanon. Men jag kan konstatera att vi har haft ärenden. Det kan tyda på att landet kan samarbeta utan avtal.  

Polisens Thord Haraldsson har hittills varit mycket förtegen med vilka åtgärder man genomför för att hitta mannen. Inte heller gruppen FAST vill säga på vilket sätt man letar efter efterlysta gärningsmän. 

– Men det är en prioriterat ärendet, har Haraldsson tidigare sagt till P4 Väst. 

Fakta: Utlämningsavtal

Inom Norden och EU finns ett framarbetat samarbete som underlättar att flytta efterlysta personer. Utanför EU blir det krångligare och varje land har sin egen inställning. 

Libanon saknar utlämningsavtal med Sverige men har anslutit sig till FN:s så kallade Palermokonvention. Totalt har Sverige haft ett tiotal ärenden tillsammans med landet. 

Israel har ett avtal med Sverige.

Syrien saknar ett utlämningsavtal med Sverige. 

Turkiet har utlämningsavtal med Sverige, men lämnar inte ut personer med dubbla pass. 

Irak har inget avtal med Sverige om utlämning av medborgare.

Källa: Justitiedepartementet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".