Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alexandra Zazzis mattips för magra plånböcker

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 07.37
"Det handlar inte om sämre mat utan bättre val"
(2:41 min)
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Med jul- och nyårsfirande bakom sig och fortfarande dagar till lön, är det många som upplever en tomhet i plånboken. Men man kan spara pengar, exempelvis på mat, menar kocken Alexandra Zazzi. 

– Framförallt finns det klokare finansiella alternativ att göra. I Sverige i dag lever vi över våra tillgångar, öppnar kocken och matinspiratören Alexandra Zazzi.

Ett exempel, säger Zazzi, är att vi idag lägger mycket tillgångar på moderna tekniska saker. Men maten, som vi måste ha, kommer ofta i skymundan.

Men det finns enkla tips.

– Storhandla, planera dina inköp. Och såklart, handla inte hungrig. Då blir det blir enkelt att man plockar ner saker man inte behöver i vagnen, fortsätter Alexandra Zazzi.

– Men det handlar inte om att välja bort någonting. Kanske att man tar mindre dyra varor som fisk och kött, men svenskar har också blivit bättre att äta billiga saker som rotsaker, säger Zazzi.

Bönorgrytor är ett annat alternativ, som Zazzi beskriver som helt ljuvligt.

– Ta lite smör och olja i botten på en gryta. På med lite vitkök, lök eventuellt lite riven morot, lite selleri och starta upp. Så lite köttfärs om man vill ha det och till slut, linser och bönor, jättegott, säger Alexandra Zazzi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".