Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre säkerhet på Rosenkullen efter branden

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 14.53
Mikael Hoppe: Rökning inomhus är ett ständigt problem
(4:17 min)
Et nedbrunnet hus på ett asylboende i Munkedal, och polisens avspärrningsband. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Omar Yasin, asylsökande på Rosenkullen i Munkedal Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
2 av 3
Omar Yasin, asylsökande på Rosenkullen i Munkedal. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
Mikael Hoppe, föreståndare Rosenkullens asylboende i Munkedal Foto: Elisabeth Cederblad
3 av 3
Mikael Hoppe, föreståndare Rosenkullens asylboende i Munkedal. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

För ett halvår år sedan förstördes stora delar av ett annex på Rosenkullens asylboende i Munkedal i en brand. Efter branden krävde räddningstjänsten omedelbara förbättringar av brandskyddet. 

Karta: Så är bristerna i brandskyddet på asylboenden och HVB-hem i din kommun.

Natten till den 20 oktober förra året förstördes ett annex på Rosenkullens asylboende i Munkedal i en brand. 12 personer fick evakueras men ingen skadades. 

I dag bor ett 40-tal asylsökande på Rosenkullen, men bara tre som var med på brandnatten bor fortfarande kvar ett halvår senare. En av dem är Omar Yasin. 

Han säger att de inte påverkats av branden, att de fick bra hjälp att komma i säkerhet och att de har lagt händelsen bakom sig nu. Men på brandnatten var han så klart rädd.

Exakt varför det började brinna har föreståndaren för Rosenkullen, Mikael Hoppe, inte fått reda på. Enligt polisens utredning började branden i ett elskåp.

Efter branden gjorde räddningstjänsten en tillsyn och hittade en rad allvarliga brister inte minst med själva larmet. Kravet var omedelbara åtgärder.

Bland annat var en larmklocka nerplockad vid inspektionen och flera brandvarnare var övertäckta med gummihandskar för att inte larmet skulle gå vid rökning.

Ändå är rökning inomhus fortfarande ett problem på Rosenkullen säger Mikael Hoppe.

– Det som ibland händer är att man bryter slingan genom att ta ner en detektor för att kunna röka på rummet. Det är ganska vanligt.

En åtgärd efter branden var att införa bemanning dygnet runt. Det har gjort att fellarmen på grund av rökning har upphört.

– Det gör stor skillnad. Vi kan hålla kontroll på rökningen även på nätterna. Det är bara att knacka på och säga till, säger Mikael Hoppe.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".