Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anel Kozar: Var vaksamma uppe på studentflaken

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 06.15
"Jag tycker inte att de ska åka under några broar"
(2:09 min)
Anel Kozar vid studenten 2014
Anel Kozar, vid sin student 2014, med sin systerdotter i famnen. Foto: Privat.

För snart två år sedan skadades Anel Kozar allvarligt under sitt studentfirande i Trollhättan. Nu vill 21-åringen att årets studenter ska vara vaksamma under firandet på studentflaken.

Den 5 juni 2014 förändrades Anel Kozars liv. Under sitt studentfirande, på ett lastbilsflak i Trollhättan, slog han huvudet i en bro.

Anel Kozars fördes till Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg. Läget var länge instabilt, men han överlevde olyckan.

– Efter omständigheterna går det sakta men säkert framåt. Ibland får jag yrsel, annars mår jag bra, säger han.

Anel Kozar har varit sjukskriven sedan den där studentdagen, men sedan en dryg månad tillbaka har han börjat studera i lugn takt.

Nu vill 21-åringen att årets studenter ska vara vaksamma under sitt firande.

– Jag tycker inte att de ska åka under några broar. Och missköter sig någon så tycker jag att de ska sakta ner eller stanna flaket, allt för säkerheten, säger Anel Kozar. 

Sedan olyckan i Trollhättan för två år sedan har inga regler eller lagar skärpts i vårt område. Däremot har polisen informerat tydligare om hur firandet på studentflaken får gå till.  

Nils-Åke Bergström, kommissarie på trafikpolisen i region väst, understryker att studenterna måste ta ett stort ansvar för sig själva så att ingen råkar illa ut.

Detta gäller vid färd på studentflak

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Källa: Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".