Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slaktlukt stoppas vid slakteri

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 05.46
Charlotte Eriksson: Grannen kräktes av lukten
(2:00 min)
Från den 1 juni till den 1 september får Dahlbergs Slakteri inte använda sin hygieniseringsanläggning som värmer upp slakteriavfall.
1 av 4
Från den 1 juni till den 1 september får Dahlbergs Slakteri inte använda sin hygieniseringsanläggning som värmer upp slakteriavfall. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio
Charlotte Eriksson bor ca. 200 meter från Dahlbergs slakteri. Hon tvingas att andas in kadaverlukt i stort sett varje dag.
2 av 4
Charlotte Eriksson bor ca. 200 meter från Dahlbergs slakteri. Hon tvingas att andas in kadaverlukt i stort sett varje dag. Foto: Margaretha Valdemarsdotter
-Många i Brålanda vågar inte öppet prata om lukten eftersom de har anhöriga som jobbar på Dahlbergs Slakteri, säger Charlotte Eriksson.
3 av 4
-Många i Brålanda vågar inte öppet prata om lukten eftersom de har anhöriga som jobbar på Dahlbergs Slakteri, säger Charlotte Eriksson. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio
-Vi tar luktproblemet i Brålanda på största allvar, säger Henrik Harlitz (M) vice ordförande i Miljö-och hälsoskyddsnämnden.
4 av 4
-Vi tar luktproblemet i Brålanda på största allvar, säger Henrik Harlitz (M) vice ordförande i Miljö-och hälsoskyddsnämnden. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio

En enig miljö- och hälsoskyddsnämnd i Vänersborg stoppar driften av Dahlbergs slakteri slaktavfallsanläggning som sedan 2013 släppt ut starka kadaverdofter över Brålanda.

Charlotte Eriksson flyttade till Brålanda 2005 och bor cirka 200 meter från Dahlbergs Slakteri.

Hon har dagligen fått kväljningar från den starka kadaverlukt som tränger in i hennes hem. Att Vänersborgs kommun tillfälligt stoppat den hygieniseringsanläggning som orsakar lukten tar hon emot som en glädjande nyhet.

– Nu kan vi äntligen få tillbringa sommaren ute i vår trädgård, säger Charlotte Eriksson.

Dahlbergs Slakteri fick under 2013 ett tillfälligt tillstånd av Vänersborgs kommun att processa en del av sitt slaktavfall i en nybyggd hygieniseringsanläggning.

Avfallet är sedan tänkt att gå vidare till en rötningsanläggning för biogastillverkning. Något som inte alls fungerat enligt Henrik Harliz (M), vice ordförande i miljö och hälsoskyddsnämnden.

– Vi måste ta luktproblemen på allvar för våra boende i kommunen. Det är av yttersta vikt, säger Henrik Harliz.

Hygieniseringsanläggningen stoppas tillfälligt från den 1 juni till den 1 september.

Håkan Alqvist, platschef på Dahlbergs Slakteri, är väl medveten om kadaverlukten. Till P4 Väst säger han att företaget jobbar kontinuerligt med att hitta en lösning problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".