Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ser den nya tallriksmodellen ut

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 15.31
Livsmedelsverket: Begränsa mängden kött
(2:19 min)
Den nya tallriksmodellen.
Den nya tallriksmodellen. Foto: Livsmedelsverket

Livsmedelsverket presenterade i dag den nya tallriksmodellen - som egentligen är flera. 

Tallriksmodellen är Livsmedelsverket sätt att på ett pedagogiska sätt visa hur man ska disponera sitt matintag: grönsaker/rotfrukter, kolhydrater och protein. 

I dag presenterade Livsmedelsverket en ny version av tallriksmodellen. Men numer är den uppdelad på vilken livsstil en person har. Så egentligen handlar det om två olika tallriksmodeller.

– Vi har tidigare förklarat i bild att man kan minska på till exempel ris eller potatis om man rör på sig. Men vi har inte haft det på bild, säger Åsa Brugård Konde från Livsmedelsverket. 

– Bilderna handlar om propotioner mellan olika delar. På en restauran består ofta halva tallriken av kött. Men det är en grundbudskap; begränsa mängden kött. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".