Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Peter Hjörne: Sista utvägen för Stampen

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 10.01
Peter Hjörne: En tung dag, en besvärlig dag
(5:06 min)
Bild på man
1 av 2
-- Nu är situationen akut, säger Peter Hjörne. Foto: Uppdrag granskning/SVT

Stampen har stora ekonomiska problem. Nu kan man inte betala sina skulder. Därför har man vänt sig till tingsrätten för att ansöka om rekonstruktion. 

Stampen, där bland annat Bohusläningen och Ttela ingår, har ansökt om rekonstruktion för att undvika konkurs. Enligt styrelseordförande och huvudägaren Peter Hjörne har man sedan 2012 haft svårt att betala sina skulder. Och nu är situatioinen akut. 

– Vi har nått fram till en punkt där vi inser att vi inte kan möta våra amorteringar till banker eller Skatteverket, säger han och fortsätter:

– I alla synnerhet eftersom bankerna sa nej till den plan vi hade. 

En av anlednigarna till Stampens ekonomiska kris är enligt Hjörne att man köpte på sig för många tidningar i mitten av 2000-talet. Men verksamheterna i dag fungerar säger han. 

– Ekonomin är inte dålig, verksamheterna går bra. Det är den historiska skuldbördan vi drog på oss, i synnerhet när vi köpte centertidningarna 2005. 

– När det så småningom blev större tryck på annonsintäkterna 2012, sen dess har vi haft svårt att möta våra finansiella åtaganden.

De senaste åren har Stampen i flera led minskat personalstyrkan, man har också sålt av flera bolag som ingått i koncernen. Peter Hjörne säger att man redan har genomgått en "inre rekonstruktion"

Vad mer kan göras?

– Vi har genomgått en inre rekonstruktion redan, så vi ser inte framför oss några stora neddragningar, uppsägningar. Det är på skuldsidan vi kan göra mer.

Inga stora säger du men kan det bli aktuellt med varsel?

– Nej, inte under  den här tiden. 

Och de som ni är skyldiga pengar, kommer ni be om ackordslösning?

– Det är för tidigt att säga något om det. 

Kan det bli försäljning av av verksamheten?

– Det är inget vi diskuterar just nu. 

Stampen kommer hålla en presskonferns klockan 13 i dag. 

Fakta: Rekonstruktion

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för bolag som har finansiella problem, men som ändå bedöms ha en möjlighet att överleva på sikt. Ansökan om rekonstruktion lämnas till en domstol. Om den beviljas utses en rekonstruktör som leder rekonstruktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".