Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eva-Stina: Jag tvingades upp ur sängen på NÄL trots smärta

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 05.14
"Det är en fabrik som inte är mänsklig"
(2:08 min)
Eva-Stina Framvik och hennes dotter Arianna.
Eva-Stina Framvik och hennes dotter Arianna. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Eva-Stina Framvik visade sig ha ett ovanligt smärtsamt diskbråck, men hon upplevde inget gehör på NÄL för hennes protester och skrik av smärta.

Eva-Stina Framvik från Uddevalla har precis blivit opererad för ett ovanligt smärtsamt diskbråck, men vägen till en lyckad operation präglades inte bara av onödigt mycket smärta utan också av maktlöshet och förnedring.

Platsen för några av hennes livs värsta dagar var NÄLs ortopediavdelning. Det hela började för drygt två veckor sedan då hennes 16 år gamla ryggbesvär nådde nya smärtnivåer.

– På tisdag morgon hade jag så ont att jag inte kunde ta mig ur sängen, så då ringde jag efter ambulans.

Eva-Stina fördes till NÄL. Där, säger hon, konstaterade en läkare att hon sannolikt led av muskelinflammation, medan en sjukgymnast trodde mer på diskbråck. För att vara säker krävs en magnetröntgen, men tiden hon fick var en hel månad senare.

Samtidigt som Eva-Stina desperat försökte få en tidigare röntgenundersökning, upplevde hon att läkaren hade bestämt sig – det var muskelinflammation och då är det upp och gå som gäller, något hon gav ett försök.

-– Efter en liten stund så steg smärtan så starkt att det gjorde ondare äön ja någonsin haft. Jag tog mig tillbaka med gåbordet till sängen och sen kunde jag inte annat än skrika.

Trots att hon protesterade så säger Eva-Stina att läkaren stod på sig om att hon skulle upp och röra på sig.

– Han gick väldigt nära och sa "du måste!", ungefär som man talar till en hund eller ett barn.

Enligt Eva-Stina gick det så långt att hon nekades hjälp att få lösa sina toalettbestyr i sängen – läkaren hade ordinerat att hon själv skulle gå till toaletten.

– Jag tog beslutet att sluta äta och dricka för att slippa kissa.

Läkaren skriver i journalen att han aldrig har tvingat henne till rörelse, utan bara ”tjatat på att patienten ska mobilisera sig så mycket hon kan” men att hon är ”svårmobiliserad”.

Till slut fick Eva-Stina en röntgentid som utraderade alla tvivel– hon hade ett ovanligt smärtsamt diskbråck som skulle opereras så snart som möjligt. Hon flyttades till Sahlgrenska i Göteborg där hon kände sig respektfullt och vänligt bemött.

– Det är som natt och dag.

Operationen gick bra och Eva-Stina är redan hemma och på benen igen. Men förtroendet för hennes sjukhus kommer vara mer svårläkt.

– Det är en fabrik som inte är mänsklig och jag vill gärna att det blir en diskussion runt det här så att inte andra människor drabbas.

NÄL beklagar Eva-Stina Framviks upplevelse och ska titta närmare på vad som hänt. Du hör mer om detta och hur NÄL ser på saken i ett reportage efter kl 11 i P4 Väst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".