Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya asyllagen förvirrar och oroar

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 15.33
Matin från Afghanistan: Jag är så förvirrad
(1:36 min)
matin, lma-lagen, restad gård
1 av 2
Matin kommer från Afghanistan. Han ska utvisas men vill inte tillbaka till sitt hemland. Han kan heller inte överklaga utvisningsbeslutet. Därför är han drabbad av den nya lagen som tar bort hans 71 kronor om dagen och hans rätt att bo kvar på asylboende. Foto: Helena Jönsson
restad gård, korridor
2 av 2
En av korridorerna på Restad gårds asylboende. Foto: Helena Jönsson

Den nya strängare LMA-lagen införs idag. Dagsersättning och rätten till boende försvinner för tusentals personer som inte längre har rätt att vistas i Sverige. 

På Restad Gårds asylboende bor Matin från Afghanistan. Han berörs av den nya lagen.

– Jag är så förvirrad. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, säger Matin. 

Matin är 24 år och kommer från Afghanistan. För drygt tre veckor sedan fick han ett definitivt utvisningsbeslut på sin asylansökan. Han har ingen rätt att överklaga.

Matin vet att han kan bli ersättningslös och hemlös vilken dag som helst. Han säger att han blir behandlade som djur, eller värre än djur. 

 – I Sverige kan man läsa att vi tar hand om djuren, att de har rätt till boende och mat. 

Matin ser nästan gladast ut av alla på Restad gård. Han ler hela tiden. Men det är bara min yta på mitt ansikte säger han. Jag frågar honom vad han ska göra nu.

– Jag måste lämna Sverige eller gömma mig.  

Matin säger att hans enda val nu är att lämna Sverige eller att gömma sig. Men han vill inte göra nåt av det. 

– Det är inte första april idag, va? säger Matin och skrattar.

Han menar att allt känns som ett stort skämt. Och han är inte den enda som är förvirrad. P4 väst har talat med polisen, migrationsverket och kronofogden, och ingen vet riktigt vad som kommer hända framöver, det är oklart vem som kommer göra vad.

Den nya LMA-lagen: Lagen om mottagandet av asylsökande

Den nya lagen för asylsökande gäller de personer, som inte är del av en barnfamilj, som har nått vägs ände när det kommer till asylsökandet och där tidsfristen har gått ut efter utvisningsbeslut och där personen inte medverkar till att kunna återvända till sitt hemland. De personer som befinner sig i den positionen kommer att bli utan rätt att bo i asylboende och även förlora rätten till dagsersättning.

Läs mer på migrationsverket.se om lagen
Läs mer om polisens arbete i och med den nya lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".