Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#P4Västgranskar

Sexdömd lockade flickor på skolor i Västsverige

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 00.01
P4 Väst granskar: Hör historien om hur mannen sökte upp sina offer (1/2)
(17 min)
Mannen häktades 2016 men släpptes efter två veckor. Några dagar senare får polisen veta att han tagit kontakt med elever på flera skolor i Västsverige. Han ska bland annat ha lockat unga flickor med stora summor pengar.
1 av 7
Mannen häktades 2016 men släpptes efter två veckor. Några dagar senare får polisen veta att han tagit kontakt med elever på flera skolor i Västsverige. Han ska bland annat ha lockat unga flickor med stora summor pengar. Foto: Richard Veldre / Sveriges Radio
Elin säger att hon blev våldtagen när hon var 14 år gammal. Hon var rädd och vågade inte berätta för polisen. Mannen är dömd för att bland annat ha våldtagit en 13-årig flicka. Elins anklagelser har aldrig blivit utredda.
2 av 7
Elin säger att hon blev våldtagen när hon var 14 år gammal. Hon var rädd och vågade inte berätta för polisen. Mannen är dömd för att bland annat ha våldtagit en 13-årig flicka. Elins anklagelser har aldrig blivit utredda. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio
Pia var 19 år när hon träffade mannen i en lägenhet i Västsverige. I domen står det att hon sålde sex till honom. Själv menar hon att hon blev såld av sin dåvarande sambo.
3 av 7
Pia var 19 år när hon träffade mannen i en lägenhet i Västsverige. I domen står det att hon sålde sex till honom. Själv menar hon att hon blev såld av sin dåvarande sambo. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio
Zozo var 16 år gammal när hon blev sexuellt ofredad. Mannen dömdes för det i början av 2000-talet.
4 av 7
Zozo var 16 år gammal när hon blev sexuellt ofredad. Mannen dömdes för det i början av 2000-talet. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio
Åklagare Patrik Stintzing leder förundersökningen om misstänkt köp av sexuell tjänst av barn och koppleri med barn. Brotten ska ha begåtts i slutet av 2015.
5 av 7
Åklagare Patrik Stintzing leder förundersökningen om misstänkt köp av sexuell tjänst av barn och koppleri med barn. Brotten ska ha begåtts i slutet av 2015. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio
Kriminalkommissarie Elisabet Olsson.
6 av 7
Kriminalkommissarie Elisabeth Olsson utredde mannens sexbrott i början av 2000-talet. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio
Psykolog Elisabeth Kwarnmark har satt sig in i vår kartläggning av mannen. Hon bedömer att han är en högriskperson som kan vara farlig. Elisabeth Kwarnmark är kritisk till att han släpptes ut ur häktet medan utredningen mot honom pågår.
7 av 7
Psykolog Elisabeth Kwarnmark har satt sig in i vår kartläggning av mannen. Hon bedömer att han är en högriskperson som kan vara farlig. Elisabeth Kwarnmark är kritisk till att han släpptes ut ur häktet medan utredningen mot honom pågår. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio

Sedan millennieskiftet är hans intresse för "unga flickor" dokumenterat. Han är också dömd för våldtäkt. Trots det har mannen kunnat få flera jobb där det ingår att träffa unga. P4 Väst har kartlagt mannen och talat med många av tjejerna som blivit utsatta.

Tidslinje: Sexualbrott mot unga och miljöer där han träffat sina offer

Vänersborgs tingsrätt 2016. En man häktas misstänkt för att ha köpt sex av en tonårig flicka. I brottsrubriceringen ingår också koppleri; polisen misstänker att mannen sålt flickan vidare. 

Åklagaren Patrik Stintzing ser nöjd ut när mannen häktas. Utredningen är i sin linda, hur många offer det finns ska utredningen visa. 

– Det kan finnas flera, säger han. 

Polisens intresse för mannen har stegrats veckorna före gripandet. På sociala medier sprids en varning för mannen. Han kontaktar unga kvinnor och lockar med jobb. Han lovar att bjuda på italiensk mat. 

Misstankarna mot mannen kvarstår men två veckor senare släpps han ur häktet. Utredningen går inte framåt tillräckligt fort, enligt tingsrätten. Några dagar senare får polisen veta att mannen söker kontakt med flickor vid skolor i Västsverige. Den här gången lockar han med stora summor pengar. Åklagaren Patrik Stintzing står handfallen. 

– Det är klart att jag är orolig. Om man har en person som tidigare är dömd för viss brottslighet och som uppvisar ett beteende som i förlängningen kan tyda på en fortsatt brottslighet – det är klart att jag är orolig. Men om vi inte har några bevis för det eller någonting som stödjer det, så har vi inget brott. Att ta kontakt med någon är inte brottsligt.

Vet du mer? Hör av dig till reporter Martin Jönsson 08-784 26 19

Mannens tillvägagångssätt är inget nytt. P4 Väst kan i dag avslöja att han i närmare två decennier har sökt sig till miljöer där han kan få kontakt med unga flickor. 

I slutet av 1990-talet får han sluta på sitt jobb inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). En av anledningarna är hans "intresse för vårdade flickor". Han utreds att sexuellt ha utnyttjat en flicka. Men trots att det enligt polisen är klarlagt att de haft sex, går det inte att styrka brott. Utredningen läggs ner. 

I början av 2000-talet skriver han på ett anställningsavtal med ett behandlingshem för unga i Västsverige. Också där upptäcker personalen mannens "intresse för unga flickor". Han tvingas sluta på behandlingshemmet. 

Kort därefter söker han jobb på ytterligare ett behandlingshem. Här träffar han en flicka som han senare våldtar och hotar att döda. Hovrätten fastställer straffet till ett år och åtta månaders fängelse. 

Kriminalkommissarie Elisabeth Olsson höll i utredningen. Hon minns hur mannen riktade in sig på utsatta flickor. 

– Det som märktes tydligt var att han visste att det inte är vilka tjejer som helst som han gick på. De var sårbara, de var lätta att köpa för sprit och cigaretter. Jag tror att han är ganska bra på urskilja dem.  

Med anledning av hans bakgrund, tyckte Elisabeth Olsson att det var extra viktigt att få till en dom mot mannen. 

–Det var för att varna andra arbetsgivare. Jag kan ju inte ringa runt till alla och säga att han inte bör vara i närheten av unga flickor. 

Trots att det nu fanns en dom var det inget som hindrade mannen från att fortsätta söka och få jobb där det ingick att ha kontakt med unga. Han har bland annat haft anställning på Arbetsförmedlingen i en större stad i Västsverige, han har varit privata utbildnings- och bemanningsföretag. I andra kommuner har han jobbat på skolor.

När han släpps ur fängelset i mitten på 2000-talet dröjer det mindre än ett år innan han får uppdrag som kontaktperson i en västsvensk kommun. Socialt utsatta unga hör till dem som kan få en kontaktperson genom kommunen. Det här uppdraget behåller han i tre år. 

Del 2: Hör historien om hur mannen sökte upp sina offer

Efter domen om våldtäkt återkommer mannen i belastningsregistret vid flera tillfällen. I ett fall som handlar om sexköp 2013 utreds han också för våldtäkt men döms till slut för köp av sexuell tjänst. Ett år senare köper mannen sex igen. ”Pia” var 19 år när hon träffade honom i en lägenhet i Västsverige. I domen står det att hon sålde sex till honom. ”Pia” hävdar idag att det var hennes dåvarande sambo som sålde henne till mannen.

– Vi hade oralsex och han gjorde även saker som vi inte hade kommit överens om. Han rev upp min hals, jag hade sår i halsen efteråt.

Fick du intrycket att det var första gången för honom?

– Nej, det var det inte. Han berättade att han gillade unga vackra tjejer. Han hade ett sätt att prata på som visade att han hade gjort det förr.

Elisabeth Kwarnmark är psykolog och psykoterapeut i Göteborg. Hon har jobbat i drygt 40 år inom Kriminalvården, främst med sexualbrottsdömda män. Hon har satt sig in i vår granskning.

– Det som slår mig är att det verkar vara en svår problematik. Det har pågått under flera år, han har dömts flera gånger, han fortsätter. Han söker sig till miljöer där han kan skaffa offer. Det är väldigt planerat. Planering och saker som upprepas under lång tid talar generellt för att det finns hög risk för återfall.

Polis och åklagare utreder mannen för köp av sexuell tjänst med barn och koppleri med barn. Han är på fri fot efter att ha släppts ur häktet i början av april. Enligt personer med insyn i utredningen, har han kontaktat elever vid flera skolor i Västsverige, både grundskolor och gymnasier. Han ska bland annat ha lockat unga flickor med stora summor pengar för att få dem att åka med honom i bilen. 

Psykologen och psykoterapeuten Elisabeth Kwarnmark är kritisk till beslutet i tingsrätten att släppa mannen medan utredningen pågår.

– Jag skulle vilja att man tar väldigt stor hänsyn till att det har förekommit tidigare. När vi gör riskbedömningar på en sådan här person är det en väldigt stor del. Jag önskar att man skulle ha vägt in det i det här fallet. Och det här beteendet i efterhand tyder på att det var det man skulle ha gjort. Det verkar som att han istället för att ligga lågt efter att han kommit ut ur häktet, eskalerar eller ökar sin aktivitet på det här området. Det tyder på en tvångsmässighet som gör att jag skulle vilja säga att han är farlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".