Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Karin tipsar om mörkrets bästa mat

Publicerat fredag 21 oktober 2016 kl 05.46
Karin Högberg: Så här gör jag med pumpan i ugn
(1:02 min)
Karin Höberg håller en kort med svartkål i famnen. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
Karin Högberg tipsar om höstens godaste soppa. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Karin Högberg, Mollösundsbo och matbloggare hälsade på hos P4 väst på fredagsmorgonen och berättade om vad hon stoppar i varukorgen för att laga riktigt mysig mat under årets mörkare tider.

Karin Högberg är matbloggaren och matälskare av rang.

I sin korg som hon har med till studion är svartkål, morätter, pumpa och chili. Och det sammanfattar väl vad hon tycker vi ska ägan mathösten åt.

– Ugnsrosta grönsaker, häll på olivolja och starka kryddor och så in i ugnen! Till efterrätt ska du njuta av varma pajer med vaniljsås, säger Karin Högberg.

Och här bjuder hon på en smarrig höstsoppa med räkor!

Räksoppa 4 pers

500 g räkor med skal
3 schalottenlökar
1 morot
1 bit rotselleri (ca 30 gram)
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
3 dl grädde
olivolja
salt och svartpeppar 

Till garnering
1 fänkål
olivolja
räkor
dill 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en oljad plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen i ca 15 minuter.  Skala räkorna och spara skalen. Ringla olivolja i en kastrull och fräs räkskalen. Tillsätt hackad lök, vitlök och tomatpuré och låt fräsa  i någon minut. Tillsätt vatten och sjud i ca 10 minuter. Sila bort räkskalen och häll tillbaka fonden i kastrullen och tillsätt  hackad fänlåk, hackad rotselleri samt hackade morötter, vin och buljongtärningar och koka på medelhögvärme i ca 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och ställ tillbaka på spisen. Häll i grädden och salta och peppra. Låt sjuda i 10 minuter. Servera soppan med räkorna, fänkålen och dill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".