Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gratis broddar – men inte överallt

Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 06.00
Sofia Jonshamre: Hoppas äldre slipper att till exempel bryta ett lårben
(1:06 min)
Skor med broddar på hälen. Foto: Claudio Bresciani / TT
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Uddevalla ger gratis broddar till personer över 70 år i ett led att minska fallolyckor. Men långt ifrån alla kommuner satsar och chansen att få billigare halkskydd beror på var man bor.

När Uddevalla kommun la ut informationen om att de skulle ge bort gratis broddar till alla över 70 år så blev det folkrusning.

– Det kom jättemycket folk, säger Sofia Jonshamre, chef inom daglig verksamhet i Uddevalla kommun.

I Uddevalla har man valt att ge bort broddar till alla över 70 år och till vissa som har funktionsnedsättningar med stor fallrisk. Anledningen är bland annat att man sparar mycket pengar eftersom färre personer som ramlar och behöver vård om de använder broddar.

– Jag hoppas att vi kan minimera antalet fallskador och att äldre kan slippa lidandet att bryta ett lårben, säger Sofia Jonshamre.

Men hur länge lagret med broddar räcker, det vet hon inte.

– Förhoppningsvis räcker det. Om jag inte minns fel så är det 800 par broddar som vi har köpt in, säger Sofia Jonshamre.

Pengarna till broddarna har kommunen sökt från den sociala investeringsfonden. Satsningen är ett samarbete mellan socialtjänsten och samhällsbyggnadsförvaltningen för att förhindra fallolyckor.

Uddevalla har satsat på fallprevention i form av gratis broddar, men så det inte ut på alla håll i P4 Väst-området. En rundringning till de 14 kommunerna visar att de allra flesta inte subventionerar broddar.

De äldre i Tanum och Åmål kan däremot skatta sig lyckliga denna vinter. I Tanum får man en gratis lunch på valfritt äldreboende i kommunen vid uppvisande av kvitto från köp av broddar. Och i Åmål får man 50 kronor rabatt.

Fakta: fallolyckor

Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar.

Varje år skadas 70 000 människor så allvarligt i fallolyckor att de måste läggas in på sjukhus. Över tusen personer dör, en siffra som har mer än fördubblats sedan år 2000.

Fler kvinnor än män får söka sjukhusvård efter fall, men det är samtidigt fler män som avlider på grund av fallolyckor.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,  Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".