Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lysekil kan bli nytt marint forskningscentrum

Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 16.00
"Vi kan göra något som är unikt för Sverige"
(1:44 min)
Axel Wenblad, utredare
Axel Wenblad, utredare Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Både Kristineberg och Tjärnös marina forskningsstationer kan bli kvar trots allt.

I våras tillsattes en utredning med syfte att lägga ner en av forskningsstationerna för att spara pengar men utredaren Axel Wenblad kan tänka sig något helt annat:

– Jag har fört diskussioner med externa intressenter- och alla fyra som jag har pratat med är intresserade av att stärka sitt marina forskningsarbete.

Det är framför allt på Sven Lovén-centret i Fiskebäckskil, Kristineberg, som utredaren, Axel Wenblad, tänker sig att forskare från annat håll kan komma in, och på så vis skapa en bättre ekonomi.

I Sven Lovén-centret ingår nu de marina forskningsstationerna på Tjärnö och Kristineberg och deras forskningsfartyg, och allt drivs av Göteborgs Universitet.

De nya intressenterna det handlar om är IVL, Svenska miljöinstitutet, statliga SP, och de tekniska högskolorna Chalmers och KTH.

– Man kanske tror att Chalmers bara håller på med teknisk forskning, men de är faktiskt världsledande på livsmedelsforskning, på fiskprodukter, säger Axel Wenblad.

– Jag hoppas att vi kan skapa någonting nytt där organisationer som bedriver forskning tillsammans kan skapa ett nytt forskningscentrum i Lysekil.

– Från Lysekils kommun upplever jag ett mycket starkt stöd. Där finns ju också Havets Hus, där man kan visa upp den forskning som bedrivs.

Förslaget ska förstås godkännas av både Göteborgs Universitet och deras tänkta partners, men Axel Wenblad hoppas att det kan sjösättas redan i höst.

– Om min dröm går i uppfyllelse, tror jag att vi kan göra något som är unikt för Sverige, för vi har inget liknande någon annanstans, av den här dimensionen.

Utredningen är ännu inte färdig och godkänd av Göteborgs universitet , så det kan i slutändan bli ett helt annat resultat. Axel Wenblads förslag ska läggas fram den 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".