Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till vargjakt i Värmland

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 10.19
varg
Kammarrätten har idag sagt ja till licensjakt på varg. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Kammarrätten har nu gett klartecken för licensjakt på varg. Jakten inleds 2 januari.

Kammarrätten har i tre mål, som gäller licensjakt på varg inom Gävleborg, Dalarna, Värmland och Örebro län, bedömt att de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda.

Vad klagandena anfört och åberopat föranleder inte kammarrätten till annan bedömning än den förvaltningsrätten gjort. Överklagandena ska därför avslås.

Vidare har kammarrätten bedömt att föreningarna Nordulv och Wolf Association Sweden numera visat att de uppfyller kriterierna för talerätt.

Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län har tidigare beslutat om licensjakt på totalt 24 vargar. Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Värmland, Dalarna och Gävleborg län överklagade länsstyrelsernas beslut. Förvaltningsrätten avslog överklagandena och nu har alltså Kammarrätten kommit fram till samma uppfattning - det finns inga hinder för en licensjakt.

Licensjakten kommer att äga rum under perioden den 2 januari 2017 – 15 februari 2017. I Värmland gäller beslutet sex vargar. Dessutom får sex vargar i ett område runt gränsen mellan Värmland och Örebro län skjutas. I Dalarna och Gävleborg handlar det om totalt 12 vargar.

Dagens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".