Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landodlad lax ska konkurrera mot Norgelaxen

Publicerat söndag 12 mars 2017 kl 12.49
"Det finns förutsättningar att producera stora volymer i Sverige"
(1:44 min)
Delad bild: Laxsida och fiskar i en tank
På Smögen odlas nu lax i bassänger med havsvatten, i ett slutet system där vattnet renas och återförs. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Joel Oresten/Smögenlax aquaculture AB.

Det finns ett ökande intresse i Sverige för att odla fisk i bassänger på land. Bland annat ligger storskaliga laxodlingar i startgroparna.

– Vi har haft en testbädd tidigare och har fått bra resultat på den så nu vill vi bygga en till. I nästa steg ska vi sedan kunna skala upp till en storskalig produktionsanläggning, säger Joel Oresten på Smögen som driver den första svenska försöksanläggningen för så kallad landodlad matlax i Sverige. Han har nu planer på att utöka verksamheten.

Upp mot 5 000 ton lax per år planerar Joel Oresten och hans kompanjoner på Smögenlax aquaculture AB att producera inom fem år.

Till skillnad från den norska laxodlingen, som till allra största delen sker i stora kassar i de norska fjordarna, så handlar det här om odling i ett slutet system i bassänger på land.

Sådan här så kallad landbaserad laxodling ger stora miljömässiga fördelar. Med modern reningsteknik kan nämligen utsläppen av bland annat kväve och fosfor hållas nere, förklarar Joel Oresten.

– Det är så vi tänker, att det här ska bli den bästa, miljövänligaste laxen.

Odling av fisk i Sverige sker i dag i blygsam skala. Det handlar enligt Jordbruksverket om totalt cirka 12 000 ton mat- och sättfisk om året.

Men intresset är på uppgång och nu ligger flera ansökningar inne hos landets länsstyrelser om tillstånd för storskaliga, landbaserade odlingar av matfisk, bland annat lax.

– Det finns förutsättningar att producera stora volymer i Sverige, säger Veronica Andrén, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

Men till vårt grannland Norges volymer är det förstås långt. Där produceras varje år över en miljon ton lax.

– Jag tror att vi kommer att ha svårt att börja konkurrera med Norge när det gäller mängden fisk. Däremot kan Sverige profilera sig och hitta en miljövänlig produkt som även håller hög klass på djurvälfärd i sin produktion, säger Veronica Andrén.

Den norska laxodlingen i havet brottas med problem både med sjukdomar och utsläpp av miljöskadliga ämnen och även i Norge är det nu på gång att startas anläggningar för landbaserad laxodling.

Även om det handlar om betydligt större investeringar för att få igång laxodling på land jämfört med i havet, så menar Joel Oresten på Smögen att fördelarna är så pass stora att branschen nu står inför ett teknikskifte.

– Det betyder inte att de norska, havsbaserade odlingarna kommer att försvinna. Men det betyder att det landbaserade odlingarna kommer att stå för den största tillväxten, det är det jag och mina kompanjoner tror på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".