Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbildning ligger i träda samtidigt som cancervården saknar personal

Publicerat tisdag 14 mars 2017 kl 12.24
Säng på ett sjukhus med patient i - man ser en fot.
Foto: Bertil Ericson / TT

Samtidigt som det är akut brist på personal i cancervården, ligger specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot onkologi i Göteborg nere.

– Jag beklagar verkligen för vi har utvecklat omvårdnaden genom ett koncept där vi har fler utbildningar, säger Ingalill Koynberg, ansvarig för specialistutbildningen i onkologi på Sahlgrenska akademin.

Sahlgrenska akademin fick inte ta in studenter till specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot onkologi, psykiatri och kirurgi i höstas.

Det var efter en uppföljning av en nationell granskning av alla specialistutbildningar, som Universitetskanslerämbetet, UKÄ, beslutade detta. De ansåg att de tre utbildningar från Sahlgrenska inte levde upp till kvalitetskraven.

– Experter inom det här området gjorde bedömningen att man inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att studenterna skulle nå målen för en examen, säger Karin Hjärplid Linde, chef för utvärderingsavdelningen på UKÄ.

I UKÄ står det att: "Den allvarligaste kritiken rör den bristande måluppfyllelsen när det gäller studentens förmåga att medverka vid och självständigt utföra undersökningar och behandlingar samt studentens förmåga att hos patienter med behov av onkologisk vård observera, bedöma och åtgärda komplexa vårdbehov."

Det handlar om den praktikplatsförlagda delen av utbildningen. Och trots att de lämnade in en ny ansökan redan i september kommer de inte att kunna ta in studenter nästa höst heller. Vilket Ingalill Koynberg beklagar.

– Utbildningen är mycket uppskattad och topputvärderad av studenterna, så det är väldigt tråkigt det här, säger hon.

Det handlar om 30 sökande i höstas som inte kunde påbörja sin utbildning. Samtidigt som Sahlgrenska universitetssjukhuset saknar 55 heltidstjänster inom cancervården.

I hela landet saknas 440 heltidstjänster. Enligt Cancerfonden drabbar det patienterna.

– Man behöver skjuta upp behandlingar, det blir längre tid mellan återbesöken, det kan vara svårt för patienter att komma i kontakt med personalen och i vissa fall har man till och med tvingats välja mindre personalintensiva behandlingar än vad som skulle vara önskvärt, säger Ulrika Sundholm, sakkunnig på Cancerfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".