Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så var sista dagen av Saab-rättegången

Uppdaterat onsdag 15 mars kl 11.11
Publicerat onsdag 15 mars kl 08.40
Advokat Hans Strandberg: De misstänkta är oskyldiga
(0:36 min)
Saabrättegång Victor Muller
Victor Muller vid Vänersborgs tingsrätt. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Åklagaren har krävt fängelsstraff för de åtalade Saabcheferna, vilket upprör advokaterna. I dag ska den förre Saab-ägaren Victor Mullers advokat slutplädera och P4 Väst liverapporterar från tingsrätten.

Marie Mattsson: God morgon! Jag och Victor Jensen kommer att vara på plats på tingsrätten idag och berätta för dig om vad som händer. Den långa rättegången har kommit fram till den sista dagen och det som återstår är att tre advokater ska slutplädera inför rätten.

08:43, 15 March 2017

Marie Mattsson: I går yrkade åklagarsidan på fängelsestraff för de fem åtalade. Bland annat krävde åklagaren att Victor Muller, den förre Saab-ägaren, ska dömas till mellan 2- och 2,5 års fängelse. I dag blir det intressant att höra vad Mullers advokat Hans Strandberg kommer att säga när det är dags för honom att slutplädera.
Här kan du läsa mer om vad som hände igår när åklagarna slutpläderade: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6651838

08:47, 15 March 2017

Marie Mattsson: Det drar igång klockan 09 i dag och det är tre advokater som ska slutplädera. Det kommer förmodligen inte ta hela dagen utan de kanske är klara runt lunchtid.

08:50, 15 March 2017


Victor Muller kom precis till Vänersborgs tingsrätt.

Victor Muller kom precis till Vänersborgs tingsrätt.

08:59, 15 March 2017

Marie Mattsson: Då är vi samlade i sal 1 i Vänersborgs tingsrätt. Både journalister och en andra nyfikna på plats idag.

09:04, 15 March 2017

Marie Mattsson:
Hans Strandberg, Mullers advokat inleder sin slutpläderig. Han börjar med att säga att Muller upplevt det här som en rättvis rättegång.

09:05, 15 March 2017

Marie Mattsson:
Strandberg menar att mycket fakta ligger på bordet, det är bara för tingsrätten att sätta sig ner och bedöma den faktan, och han tar upp fakturorna som bolaget LAT skickat till Saab.

09:06, 15 March 2017

Marie Mattsson:
Nu vill han att tingsrätten ska sätta sig in i den situation som Muller och Saab befann sig i under 2011 när krisen var som djupast för Saab.

09:09, 15 March 2017

Marie Mattsson: Strandberg säger att det var känt av alla att Saab var i kris, men nu vill han peka på att ett bolag inte behöver vara på obestånd bara för att man har problem med att få tag på pengar. Finns det möjligheter att få tag på pengar, möjlighet till lån och investeringskapital så, är inte bolaget på obestånd. Då finns det lösningar, och det fanns det för Saab, under våren 2011, menar Strandberg.

09:13, 15 March 2017

Marie Mattsson: Muller försökte göra allt för att rädda Saab, han har själv förlorat 13 miljoner på att försöka få Saab på fötter, säger Strandberg. Utredningen visar att det fanns 1,5 miljard kronor som Antonov-sfären var beredd att gå in med i Saab, så det fanns möjligheter att vända skutan. Att den svenska regeringen satte stopp för detta kom fullkomligt som en chock för Victor Muller.

09:17, 15 March 2017

Marie Mattsson: Strandberg vill att tingsrätten har med sig att Victor Muller var fullkomligt övertygad om att det fanns möjlighet att få tag på pengar, och han trodde då att han skulle kunna rädda Saab.

09:19, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu går han in på misstankarna om att Muller gjort sig skyldig till grovt svindleri genom att sprida en felaktig och vilseledande bild av Saabs ekonomiska situation i media.

09:25, 15 March 2017

Marie Mattsson: Att Saab hade ekonomiska bekymmer var ju välkänt och Strandberg menar att Mullers uttalande, om att problemen inte var så stora och att det fanns lösningar, inte kan ha påverkat situationen. Media beskrev ändå situationen som nattsvart för Saab menar han, och läser upp rubriker från tidningsartiklar.

09:29, 15 March 2017

Marie Mattsson: Normalt sker brottet svindleri genom pressmeddelanden och årsredovisningar när bolag själva går ut med information och har hög trovärdighet. Det är inte vanligt att brottet svindleri begås när man har en mikrofon under näsan, säger Strandberg. Han lyfter också upp att det är bara lösryckta citat som åklagaren har lyft fram, antagligen fanns det en längre intervju i botten som kanske hade förtydligat situationen. Åklagaren borde ha visat hela intervjuer, råmaterialet, menar Strandberg.

09:33, 15 March 2017

Marie Mattsson: Han lyfter också upp att Muller pratar engelska och det kan ha varit så att journalister har missuppfattat och översatt hans svar felaktigt. Nu pratar han om intervjun gjorde Muller gjorde med Ekot efter att Saab drabbats av produktionsstopp. Muller hävdar att det var första gången han hörde talas om produktionsstoppet och han därför inte visste så mycket om varför produktionen stannat. Åklagaren menar att en styrelseordförande måste vara välinformerad om vad som händer i bolaget, men Strandberg menar att det är omöjligt veta allt omedelbart efter att det hänt och det förklarar varför Muller gett de svar han gav i intervjun. Svaret gick ut på att han inte trodde att stoppet berodde på några större problem.

09:39, 15 March 2017

Victor Jensen: Chefsåklagare Olof Sahlgren sitter lite bakåtlutad i sin son och bläddrar i några papper under tiden som advokat Strandberg argumenterar för en friande dom. Sahlgren fick ordentligt med kritik i går av advokat Bengt H Nilsson, som företräder Jan-Åke Jonsson. Nilsson menade att åklagarna hade agerat inkompetent i den här målet. Sahlgren ville efter gårdagens förhandlingsdag inte svara på några frågor. Det var första gången under alla dagar jag har bevakat rättegången som han inte ville svarar på frågor.

09:42, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu lyfter Strandberg upp ett internt mejl som skickades efter produktionsstoppet där Muller säger att vi måste gå ut med information som följer börsreglerna. Något sådant skriver man inte om man tänkt ägna sig åt svindleri, menar Strandberg.

09:43, 15 March 2017

Marie Mattsson: Det här förstår jag inte alls, säger nu Strandberg och skakar på huvudet när han läser ur en tidningsartikel där en av Saabs presstalespersoner uttalat sig. Muller kan väl ändå inte ha ansvar för vad en presstalesperson säger till en journalist, säger Strandberg.

09:45, 15 March 2017

Marie Mattsson: Likviditeten är god, men ibland går den ner, sa Muller i ett uttalande. Det är väl tveksamt att den var god, men han erkänner ändå att situationen var pressad vid det tillfället. Vad mer ska han säga? frågar sig Strandberg och säger att Muller kan ju inte säga att konkursen är nära.

09:48, 15 March 2017

Marie Mattsson: När Muller sa att allt var under kontroll den 31 mars 2011, så var allt under kontroll i Mullers värld, säger Strandberg.

09:49, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu tar han upp pressträffen som Saab-ledningen bjöd in till den 4 april. Strandberg ifrågasätter om Muller sa något felaktigt eller vilseledande på den träffen, såsom åklagaren menar att Muller gjort.

09:52, 15 March 2017

Victor Jensen: Lyssnar man på Strandberg ska Muller inte ha förskönat bilden av hur det gick för Saab. Åklagaren menar ju det.

09:53, 15 March 2017

Marie Mattsson: Strandberg upprepar många gånger att Muller, under den pressade situationen i mars/april 2011, hela tiden trodde att det fanns lösningar, Saab löste akuta problem allt eftersom de uppstod, och det han sa i media var därför sant.

09:56, 15 March 2017

Marie Mattsson: När domstolen funderar på det här kan man inte underlåta att väga in att Muller är styrelseordförande i ett börsnoterat bolag. Han måste väga sina ord på guldvåg, skulle han säga att nu är nog slutet nära skulle han riskera att bolaget går i konkurs.

09:58, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu lämnar Strandberg brottet svindleri och går över och pratar om återförsäljaravtalet med Dukelevel som åklagaren menar är falskt och ett sätt att kamuflera att Antonov skulle gå in med pengar i Saab.

10:00, 15 March 2017

Marie Mattsson: Victor Muller har inte medverkan i några som helst avtalsförhandlingar. Han har inte varit med och formulerat avtalet. Det han fick veta som styrelseordförande var att ett avtal var på gång och att pengar skulle komma in.

10:01, 15 March 2017

Marie Mattsson: Muller har inte haft någon anledning att tro att det här inte skulle vara ett riktigt avtal. Han har självklart inte varit inblandad i att ta fram något som åklagaren menar är ett falskt avtal. Dessutom vill jag tillägga att det var ett riktigt avtal, att det blev vissa fel var att man var tvungen att ta fram det snabbt.

10:04, 15 March 2017

Victor Jensen: Nu pratar Strandberg om en person som det har pratats mycket om i det här målet. Men som inte har varken förhörts eller misstänkts för brott. Det handlar om den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som ville gå in med 150 miljoner euro i Saab, för att försöka rädda bolaget. Han ville bli delägare. Men han fick inte alla godkännande som krävdes för att han skulle få det. Det är sannolikt Antonov som är det namn som har nämnts flest gånger under rättegången, förutom de inblandade. Antonov själv misstänks numera för grov ekonomisk brottslighet vad gäller en bank. Ni kan läsa mer om det här. Antonov har faktiskt kommenterat Saab-rättegången på mikrobloggen Twitter. där skrev han i inledningen av rättegången att han var chockad och att det var: ”löjligt när ärliga professionella människor blir bitna av riktigt galna idioter”

10:07, 15 March 2017

Marie Mattsson: Strandberg kollar på klockan och går vidare till fakturorna som skickats från Mullers bolag LAT till Saab när Muller skulle få betalt för sitt arbete av Saab. Det misstänkta brottet är försvårande av skattekontroll.

10:09, 15 March 2017

Victor Jensen: Antonov har också skrivit mer på Twitter nyligen om Saab-rättegången. Det fanns nämligen uppgifter i svensk media om att Antonov skulle vara intresserad av att köpa en ubåtshamn på Gotland. Men det förnekade Antonov på Twitter. Då skrev han också att "vill stoppa den dumma stämningen mot ärliga människor från Saab".

10:11, 15 March 2017


Här kan ni läsa vad Antonov har twittrat om Saab-rättegången.

Här kan ni läsa vad Antonov har twittrat om Saab-rättegången.

10:12, 15 March 2017

Marie Mattsson: Det här är den delen av åtelet som jag tycker är den mest tragiska, säger Strandberg. Åklagaren har fått mycket kritik, men åklagaren måste tänka sig för hur han agerar. Han tar upp att Jan Åke Jonsson och Kristina Geers hämtades in och häktades på grund av det här brottet. Att de hämtades in var fullständigt onödigt menar Strandberg eftersom saken redan prövats av domstol och Skatteverket hade förlorat den tvisten. Jag är ledsen att jag behöver ta upp det, men det här berör mig, säger Strandberg.

10:13, 15 March 2017

Marie Mattsson: Vad menar åklagaren med att avtalet mellan LAT och Saab är osant? Arbetet har utförts av Muller, och arbetet har betalats av Saab. Strandberg kan inte se några problem med att Muller fakturerat för arbetet via LAT.

10:19, 15 March 2017

Marie Mattsson: Avslutningsvis: Åklagaren har inte kunnat visa att avtalet mellan LAT och Saab är osant och därmed är fakturorna inte heller felaktiga, menar Strandberg. Det är för mig obegripligt att man har kunnat väcka det här åtalet. Slut, säger Strandberg.

10:23, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu är det paus 20 minuter.

10:24, 15 March 2017

Karl: Om denna dom överklagas från något håll tror ni då Hovrättsförhandlingarna kommer dra igång fortare än vanligt med tanke på hur lång tid denna utredning pågått och hur länge de tilltalade fått vänta på en rättsprocess?

Marie Mattsson: Troligtvis kommer det inte att prioriteras. Mål där det finns personer som sitter häktade brukar få förtur och så är det ju inte i det här fallet.

10:27, 15 March 2017


I pausen passar Victor Jensen på att ge våra radiolyssnare en rapport om vad som hänt hittills.

I pausen passar Victor Jensen på att ge våra radiolyssnare en rapport om vad som hänt hittills.

10:40, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu igång igen, Muller tar till orda. Det är så mycket som redan sagts under de här veckorna så jag visste inte riktigt vad jag skulle säga inleder han med. Jag begränsar mig till en personlig reflektion.

10:45, 15 March 2017

Marie Mattsson: I går kväll hade vi ett möte på Saabmuseet. Några före detta anställda ordnade en överraskningsfest för oss eftersom vi alla var här. 200 anställda kom för att önska oss lycka till i rätten. Det var ett känslosamt tillfälle för oss alla.

10:47, 15 March 2017

Karl: Vem anser ni har haft den bästa pläderingen hittills?

Victor Jensen: Jag skulle nog säga att det är advokat Hans Strandberg. Det var tydligt att hänga med på vad han menade och hur han ser på åklagarnas bevisning. Men även åklagarna hade tydliga pläderingar tycker jag. Dock kanske inte så riktigt vassa som jag hade förväntat mig.

10:47, 15 March 2017

Marie Mattsson: Hur många företag har anställda som ordnar överraskningsfester för den gamla ledningen sex år efter en konkurs, frågade jag mig när jag gick och la mig. Väldigt få tror jag, säger Muller.

10:48, 15 March 2017

Victor Jensen: Pratades nyss med en av de som var på överraskningsmötet på Saab-museet och det var känslosamt där berättade personen.

10:48, 15 March 2017

Marie Mattsson: Det var de anställda som gjorde att jag jobbade på. Att jag nu är åtalad spelar ingen roll, jag skulle göra det igen. Trots fyra år av helvete som åklagaren har tagit oss igenom skulle jag göra det igen, säger Muller.

10:50, 15 March 2017

Victor Jensen: Muller håller ett mer personlig tal nu än tidigare under rättegången. Mer känslor än tidigare och framför allt när han nämnde de anställda på Saab. Han började ju också med att säga att rätten inte skulle vara orolig för han skulle inte prata för länge. Tidigare har Muller pratat på i flera timmar i inledningen av förhören.

10:51, 15 March 2017

Marie Mattsson: Under de fyra år som det här pågått har vi inte kunnat berätta vår sida av historien. Så det har varit en lättnad att få göra det de här veckorna som rättegången pågått, säger Muller.

10:51, 15 March 2017

Marie Mattsson:
Jag hoppas att ni tar med er härifrån att de här personerna som sitter framför er är hederliga personer som bara hade ett mål: att rädda företaget, avslutar Muller.

10:52, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu är det dags för den före detta finanschefens advokat Jan Karlsson att slutplädera. Han inleder med att säga att det här åren av utredning har påverkat hans klient mycket.

10:54, 15 March 2017

Victor Jensen: Han är en rätt bra talare Muller. Sedan har han i bland under rättegången svävat ut en del och kanske överdrivet lite i vissa perspektiv. Han har ju också beskyllts av åklagarna för att också komma med felaktiga uttalanden.

10:56, 15 March 2017

Marie Mattsson: Brottet rör försvårande av skattekontroll i samband med återförsäljaravtalet med Dukelevel. Karlsson är nu inne och resonerar kring hur fakturor har redovisats och om det då har försvårat skattekontrollen. Han menar att så inte är fallet.

10:58, 15 March 2017

Marie Mattsson: Min klient är delgiven misstanke om brott mer än fem år efter det misstänkta brottet ska ha begåtts, det vill Karlsson att rätten har med sig. Karlsson menar också att det finns frågetecken kring vilket ansvar hans klient kan ha haft när han precis fått rollen som finanschef.

11:01, 15 March 2017

Marie Mattsson: Karlsson säger nu att det har fattats uppgifter i utredningen, bland annat en del mejlkonversationer som handlat om förberedelserna att ta fram avtalet med Dukelevel. Åklagaren har bland annat sagt att avtalat inte fanns hos Saab, och vi vet inget om hur man undersökt den saken. Jag påstår att det fanns på Saab, säger Karlsson.

11:06, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu kritiserar Karlsson åklagaren för att han väckt åtal för det påstått osanna återförsäljaravtalet trots att hans klient kommit in med uppgifter som borde fått åklagaren att ändra sig. Det här visar att åklagaren haft en ovilja att försöka ta reda på vad som egentligen hänt, menar Karlsson.

11:09, 15 March 2017

Marie Mattsson: Utredningen visar att avtalet varit korrekt, det finns ingen bevisning som säger motsatsen, säger Karlsson.

11:10, 15 March 2017

Marie Mattsson: Karlsson menar att det var en strategi för Saab att få in pengar genom att få till återförsäljaravtal. Det fanns en part som var beredd att betala ett förskott och den parten var beredd att skriva ett snabbt avtal och då gjorde man det.

11:16, 15 March 2017

Marie Mattsson: Avtalet är giltigt konstaterar Karlsson. Han säger att det framkommer i mejl att det pågått förhandlingar om avtalet innan det skrevs och förhandlingarna om villkoren i avtalet fortsatte efter man skrivit avtalet. Man förhandlar inte om osanna avtal, det gör man inte, menar Karlsson.

11:19, 15 March 2017

Victor Jensen: Åklagarna menar att det här avtalet med det cypriotiska bolaget Dukelevel är osant och att två av tre parter inte har ingått avtalet. Men advokat Jan Karlsson säger att avtalet är helt korrekt och säger bland annat att "man förhandlar inte om osanna avtal". Det som är försvårande för de misstänkta är att den chef för Saab Parts, vars namnteckning finns på avtal, säger i förhör att han varken har skrivit på eller tillåtit att hans elektroniska underskrift har satts på avtalet.

11:19, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu går Karlsson in på att åklagaren ifrågasatt en underskrift på avtalet. Jan Åke Jonsson och Kristina Geers skrev på för Saabs räkning, men det är underskriften från Saab Parts som ifrågasätts. Företrädaren för Saab Parts sagt att han inte har skrivit på avtalet, men Karlsson menar att osäkerhetn kring hans underskrift inte gör avtalet osant.

11:22, 15 March 2017

Victor Jensen: Advokat Jan Karlsson är den av försvararna som gör flest rörelser med armarna när han pläderar. De andra har suttit och läst och pratat lugnt och tydligt. Karlsson är lite mer yvig i gesterna och sitter nu och gestikulerar med armarna i luften.

11:26, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu ifrågasätter advokat Karlsson varför inte åklagaren hört sig för med företrädare för Dukelevel om det aktuella avtalet. De hade kanske kunnat bidra till att ge en korrekt bild av avtalet, menar Karlsson.

11:26, 15 March 2017

Marie Mattsson: Åklagaren Sahlgren visar ingen större reaktion på vad som sägs. Han sitter tillbakalutad och tittar ner i bordet framför sig.

11:27, 15 March 2017

Victor Jensen: Återigen så nämns Antonov namn. Advokat Karlsson undrar varför inte Antonov är förhörd, till exempel.

11:27, 15 March 2017

Marie Mattsson: Slutligen: Åklagaren säger att det var känt av alla att pengarna kom från Vladimir Antonov, det finns ingen täckning för det påståendet, säger Karlsson.

11:32, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu vill den före detta finanschefen prata själv.

11:34, 15 March 2017

Marie Mattsson: Jag var här i februari och berättade om vad som hände när avtalet med Dukelevel skrevs. Men jag vill säga att jag var här då och att jag är här idag är helt onödigt. Jag hade kunnat svara på de här frågorna under utredningen. Det här känns som jag är med i en dålig film, säger han.

11:35, 15 March 2017

Marie Mattsson: Jag förstår inte att åklagaren kan tro att vi skulle överväga att skriva under ett olagligt avtal. Varför skulle vi göra något sådant?

11:37, 15 March 2017

Marie Mattsson: Jag har inte sett något mejl eller dokument som visats upp för domstolen om att det skulle vara ett falskt avtal. Jag förstår inte vad problemet är? säger han.

11:38, 15 March 2017

Victor Jensen: Nu är hans namn uppe igen - Antonov ...

11:39, 15 March 2017

Marie Mattsson: Diskussionen om att pengarna kommer från Antonov stör mig. Åklagaren ha nog inte förstått skillnaden på när pengar kommer via en tredje part eller ur egen ficka, säger finanschefen.

11:40, 15 March 2017

Marie Mattsson: Det finns inga mejl där jag har kommenterat att jag har velat bryta mot skattelagstiftningen. Och det finns inget mejl där vi i samförstånd kommit överens om att skriva ett falskt avtal. Och vilket motiv skulle jag ha till att begå det här skattebrottet?

11:41, 15 March 2017

Marie Mattsson: Som ni märker är jag upprörd, säger han. Han talar med hög röst. Han säger att han har erfarenhet av juridik och juridisk utbildning och den här utredningen håller inte måttet, menar finanschefen och nämner att många viktiga vittnen inte är hörda. Bland annat företrädarna för bolaget Dukelevel.

11:43, 15 March 2017

Marie Mattsson: Åklagaren har också visat att han inte alls har någon förståelse eller kunskap om hur det fungerar när man gör affärer. Min fråga är om någon inom åklagarmyndigheten har arbetat i den privata sektorn. Jag tror inte det, konstaterar han.

11:45, 15 March 2017

Marie Mattsson: Jag har läst hela utredningen och alla förhör och jag anser att vittnena har utsatts för påtryckningar och man har ställt ledande frågor. Vi har blivit utmålade i media som brottslingar och vi har inte fått kommentera detta, säger finanschefen.

11:47, 15 March 2017

Victor Jensen: Schuyt är uppenbarligen rätt så upprörd. Det hörs på rösten att han är irriterad.

11:48, 15 March 2017

Marie Mattsson: Vill åklagaren inte lyssna eller förstår man inte? Nu reagerar åklagarna: Nu går han för långt, hörs från åklagarsidan.

11:48, 15 March 2017

Marie Mattsson: Sahlgren och hans medarbetare skakar på huvudet när anklagelserna haglar över dom.

11:49, 15 March 2017

Victor Jensen: Nu tröttnad åklagarna på den hårda kritik som riktas mot de. Att de inte skulle söka sanningen. "Nu räcker det", säger chefsåklagare Olof Sahlgren. Domaren låter dock Schuyt fortsätta prata.

11:49, 15 March 2017

Marie Mattsson: Jag hade förväntat mig att en åklagare skulle dra tillbaka åtalet, men istället fick jag höra igår att åklagaren vill döma mig till fängelse, jag är väldigt undrande avslutar finanschefen.

11:51, 15 March 2017

Marie Mattsson: Inser att jag missade att skriva att det var lunchdags. Om tio minuter är vi igång igen.

12:56, 15 March 2017

Erik: Vad händer?

Marie Mattsson: Som sagt, jag missade skriva att vi tog paus för lunch. Klockan 13 börjar det igen.

12:57, 15 March 2017

Marie Mattsson: Då är alla på plats igen. Advokaten Ulrik Smedberg som företräder den före detta bolagsjuristen ska nu plädera. Han är sist ut av advokaterna.

13:04, 15 March 2017

Marie Mattsson: Jaghar glädjen att få avsluta det här så det finns risk att jag upprepar saker som de övriga advokaterna tagit upp, inleder Smedberg.

13:05, 15 March 2017

Marie Mattsson: Min klient har inte haft något egenintresse i Saab, hon har inte suttit i styrelsen, hon har heller inte haft någon chefsroll. Hon har bara varit en medarbetare som utfört uppgifter som hon fått.

13:07, 15 March 2017

Victor Jensen: Ulrik Smedberg är en duktig retoriker som faktiskt blandar in lite humor utan att det blir konstigt i den här rättegången. Han började med att säga att det är som en "skolavslutning" nu när han får avsluta hela rättegången.

13:12, 15 March 2017

Marie Mattsson: Hon har inget ansvar för Saabs bokföring, utan hennes roll har varit att jobba med de juridiska frågorna. Enligt åtalet är hon ansvarig för avtalet med Dukelevel som åklagaren menar är ett falskt avtal. Åklagaren påstår att min klient, Jonsson och Geers har tillsammans smidit planer på att begå ett brott. De ska ha tagit fram avtalet och fixat underskrifterna menar åklagaren, men det finns ingen bevisning menar Smedberg.

13:12, 15 March 2017

Marie Mattsson: Utredningen visar att Saab inte hade några importörer efter att man slagit sig loss från GM. Det är också utrett att man jobbade med att ta fram nya importörer under 2010. Våren 2011 fanns det två företag, däribland Armand, kvar. Smedberg visar nu ett mejl, ett jätteviktigt mejl säger han, som visar att Saab var på gång att komma överens med Armand i mars. Armand var också beredd att betala pengar i förskott vilket var lockande för Saab som behövde få in pengar.

13:18, 15 March 2017

Marie Mattsson: Åklagaren sa i går att Dukelevel-avtalet är osant eftersom det inte är undertecknat av alla parter, säger Smedberg. Det är inte sant, fortsätter Smedberg. Det är möjligtvis inte bindande utan korrekta underskrifter men det gör inte avtalet osant, resonerar han,

13:20, 15 March 2017

Marie Mattsson: Smedberg fortsätter prata om hur man arbetade fram återförsäljaravtalet med Dukeleven som var det bolaget som fick skriva avtal med Saab när det inte var genomförbart att få till det med bolaget Armand.

13:27, 15 March 2017

Victor Jensen: Advokat Smedberg är ju bara inne och pratar om det påsått falska återförsäljaravtalet och det beror alltså på att bolagsjuristen bara är misstänkt för brott när det gäller just det avtalet.

13:31, 15 March 2017

Marie Mattsson: Åklagaren har sagt att det är uppenbart att Antonov gått in med pengar i Saab via Dukelevel, men Smedberg menar att det inte finns några bevis för det. Den skriftliga bevisningen visar att det är någon annans pengar menar Smedberg.

13:32, 15 March 2017

Marie Mattsson: Är det osant för att det inte är undertecknat av alla parter? frågar Smedberg. Det är ett trepartsavtal mellan Saab, Saab Parts och Dukeleven. Men egentligen har Saab Parts en mycket liten del i det här menar Smedberg. Det mesta handlar om en överenskommelse mellan Saab och Dukeleven, och då spelar det väl ingen större roll om Saab Parts underskrift är korrekt eller inte argumenterar Smedberg.

13:37, 15 March 2017

Marie Mattsson: Vi har sett att en kvinna skrivit under avtalet för Dukeleven och det finns ingen bevisning för att hon inte skulle vara behörig att företräda Dukeleven, säger Smedberg.

13:41, 15 March 2017

Victor Jensen: Smedberg gör nu en poäng av vad åklagaren har sagt vad gäller Mullers bolag LAT, som åklagaren menar är ett brevlåda. Företrädaren för det bolaget i Karibien visste inget om avtalet med Saab, enligt åklagaren, och åklagaren ska också ha sagt att det var förväntat. Och Smedberg tycker det då är konstigt att åklagaren inte säger samma sak om det cypriotiska bolaget. Alltså att deras företrädare helt förväntat inte visste något om återförsäljaravtalet med Saab. Smedberg tycker det är märkligt av åklagaren.

13:45, 15 March 2017

Victor Jensen: Det är ju alltså så att företrädaren för det cypriotiska bolaget har sagt i polisförhör att företaget aldrig har ingått några avtal med Saab, men företrädaren kom aldrig till rättegången och därför fick den aldrig informationen användas som bevisning i det här målet. Så egenltigen har det Smedberg sa inte så extremt stor betydelse ändå eftersom det vittnet aldrig dök upp. Men Smedberg vill väl visa att åklagaren blandar och ger en del, enligt honom.

13:47, 15 March 2017

Victor Jensen: Smedberg tycker inte åklagaren gör det som han och hans klient har bett om. Bland annat om att gå igenom datorn hos tidigare anställd Saab Parts-anställd elller att genomföra en forensisk undersökning av en namnunderskrift.

13:54, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu gäller det brottet urkundförfalskning. Bolagsjuristen är misstänkt för att ha signerat återförsäljareavtalet för Saabs Parts räkning utan att ha tillåtelse till det. Saab Parts företrädare, vars signatur finns på Dukelevenavtalet, har sagt i förhör att han inte känner till Dukeleven. Men det behöver inte betyda att han inte gett sin tillåtelse till bolagsjuristen att sätta hans elektroniska signatur på avtalet menar Smedberg. Smedberg visar också upp mejl där bolagsjuristen bett om att få använda den elektroniska signaturen.

13:56, 15 March 2017

Marie Mattsson: Han (företrädaren för Saab Parts) har gett sin tillåtelse, men han kommer inte ihåg det, säger Smedberg.

13:57, 15 March 2017

Victor Jensen: Åklagare Sahlgren ser lite trött ut. Han sitter bakåtlutad och tittar ner i bordet. Muller sitter i sin mörkbruna kavaj och lyssnar intresserat på advokat Smedberg. Muller ser nöjd ut med advokatens plädering.

13:58, 15 March 2017

Marie Mattsson: Smedberg pratar nu om att det inte heller är säkert att det är just bolagsjuristen som satt dit den elektroniska signaturen på avtalet. Det finns inte bevis menar Smedberg återigen. Hon kan ha vidarebefordrat uppgiften till någon annan. Jag gör alltid det när det är några tråkiga uppgifter som måste utföras, säger Smedberg lite skämtsamt.

14:00, 15 March 2017

Marie Mattsson: Nu är han inne på slutklämmen. Han säger återigen att hans klient bara utfört det hon blivit ombedd att göra. Hon borde aldrig blivit delgiven misstanke om brott och hon borde än mindre ha blivit åtalad, säger han.

14:06, 15 March 2017

Marie Mattsson: Därmed är jag klar, avslutar han.

14:06, 15 March 2017

Marie Mattsson: Åklagarsidan gavs möjlighet till replik, men Sahlgren säger nej till det.

14:07, 15 March 2017

Marie Mattsson: Då är rättegången i princip slut. Nu lämnar advokaterna fram lite papper med krav på ersättning för de åtalades olika kostnader, bland annat för resor.

14:09, 15 March 2017

Marie Mattsson: Domen kommer den 7 april klockan 14.00, säger nu lagmannen.

14:09, 15 March 2017

Victor Jensen: Domen i Saab-rättegången kommer den 7:e april klockan 14.

14:10, 15 March 2017

Victor Jensen: Rättegången är slut nu.

14:10, 15 March 2017

Marie Mattsson: Vi är mitt uppe i att göra intervjuer med de inblandade nu, så vi avslutar liverapporteringen. Det är en rörd Jan Åke Jonsson som nu intervjuas om hans upplevelse av det här. På sverigesradio.se/vast kommer du kunna lyssna senare. Tack för i dag!

14:24, 15 March 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".