Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flicka fick åtta olika handläggare under två år

Publicerat onsdag 22 mars kl 05.30
Emma Utter, BUP: Kan utgöra riskfaktor för psykisk ohälsa
(3:04 min)
Anonymt barn pratar i mobil
"En gång gömde hon sig under skrivbordet och ville inte prata med dem", berättar mamman som vill vara anonym. Foto: Jessica Gow/TT

Personalomsättningen i socialtjänsten drabbar barnen. En flicka fick åtta handläggare under två år. Och när hon fick förtroende för en person byttes den ut. Nu vill hon inte träffa dem längre.

En mamma i vårt område är orolig för sitt barn. P4 Väst har tagit del av handlingar som visar att barnet har träffat minst åtta olika socialsekreterare under en utredning som har varat i  två år.

Dessutom har barnet haft kontakt med medlare, olika kontaktpersoner och kuratorer.

– Hon vill inte träffa dem mer. Hon litar inte på dem, säger mamman som vill vara anonym.

Det är en mängd vuxna som barnet ska berätta om sitt liv för.

– En gång gömde hon sig under skrivbordet och ville inte prata med dem. "De lyssnar ändå inte på mig. Jag har ju sagt vad jag vill", säger mamman att barnet sagt.

Emma Utter, enhetschef på barnpsykiatriska ungdomsmottagningen i Uddevalla, säger att det inte är önskvärt att ett barn får byta kontakt eller handläggare eller behandlare flera gånger.

– Det kan utgöra en riskfaktor för psykisk ohälsa hos barn, säger Emma Utter.

Hon uttalar sig generellt och vet inte vem mamman eller barnet är eller var de bor. Samtidigt betonar hon att många olika vuxenkontakter inte nödvändigtvis innebär ett problem för alla barn. Men hon ser det som en utmaning i många verksamheter i offentlig sektor.

– Tyvärr ser samhället ut så. Verksamheter som jobbar med barn och unga behöver organiseras på ett sätt som gör att barnet blir så bra omhändertaget som möjligt, säger Emma Utter.

Hon pekar på saker som bemötande, professionalitet och goda överlämningar.

– Barnet ska inte behöva dra samma historia om och om igen, utan i största möjliga mån kunna ta vid där man sist avslutade sin berättelse, säger Emma Utter.

Mamman sitter och bläddrar i en tjock pärm, fylld av socialtjänstens anteckningar från möten och telefonsamtal från de här åren. Vissa perioder har socialtjänsten varit hemma hos dem tre dagar i veckan.

Hon har svårt att reda ut vem som ansvarar för vad. Olika personer har skrivit under olika dokument. Men hänvisar till andra när hon ringer dem.

– Det är så himla rörigt. Man vet inte vem som är vad. Och ibland kommer den och ibland kommer den. Sedan ska vi lära känna dem, säger mamman.

Hon berättar om en gång när en handläggare som barnet hade fått förtroende för skulle följa henne till skolan.

– Hon var så himla glad och sa att "hon har lovat att hon ska lyssna på mig" Men så blev det inte. För sedan kom det någon annan som sa något annat, säger mamman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".