Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny modell ska ge nyanlända en snabb start

Publicerat torsdag 23 mars 2017 kl 05.30
Moussa Hadidi: Vi vill börja ett nytt liv
(1:43 min)
Moussa Hadidi med nioåriga sonen Ibrahim
Moussa Hadidi med nioåriga sonen Ibrahim. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio

I Trollhättan får nyanlända uppehållstillstånd, personnummer och en plan för att hitta ett nytt jobb på en och samma gång. Systemet testas på 27 orter i landet och ska förenkla nyanländas etablering.

Moussa Hadidi sitter i väntrummet på arbetsförmedlingen i Trollhättan tillsammans med sin son Ibrahim. Mötet med Migrationsverket som gett besked om att familjen, med rötter i Palestina, fått uppehållstillstånd är avklarat.

– Vi är så glada, vi gillar Sverige och vill börja ett nytt liv, säger Moussa Hadidi.

Trollhättan är en av 27 orter i Sverige där man testar ett nytt etableringssytem där nyanlända får information från alla myndigheter på en och samma gång.

Det börjar med ett möte med Migrationsverket som ger dem uppehållstillståndet. Skatteverket sköter folkbokföringen och ger de nyanlända ett personnummer och arbetsförmedlingen har ett första möte för att staka ut vägen till ett jobb.

Att de nya svenskarna får möta alla instanser på samma dag, på ett och samma ställe, sparar pengar och tid.

– Det är en process som normalt sett tar tre till fyra veckor, nu får man det gjort på fyra timmar. Responsen har varit positiv och det har väl att göra med att man förstår och har kontroll över sin egen situation, säger Anna Berneland, som leder projektet i Trollhättan.

Sedan starten i januari har projektet vuxit. Nu tar man hand om alla nyanlända i Trollhättan och Vänersborg. Om en månad hakar Uddevalla på.

Moussa Hadidi säger att systemet sparar tid för alla och att informationen är bra. Efter den här dagen kan familjens nya liv i Sverige börja på riktigt.

9-åriga sonen Ibrahim vill helst att familjen ska bo i Lilla Edet där hans systrar bor och så vill han göra sådant som barn gör mest. 

– Leka, läsa och gå till skolan, säger han.

Mötesplatser och information

Ett samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket, SKL och Pensionsmyndigheten och berörda kommuner.

Startade 2015 som pilotprojekt på några orter.

Utökades i januari med 22 nya orter, bland annat i Trollhättan.

Regeringsuppdraget: 31 december 2017 ska 45 000 nyanlända ha deltagit i projektet.

Resultatet ska redovisas 28 februari 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".