Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ändrad sophämtning väcker känslor

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 06.00
Maili Magnusson: Ingen service och betala för det i alla fall
(1:55 min)
Maili och Mats Magnusson vid sitt sopkärl
Maili och Mats Magnusson vill gärna ha det systemet med sophämtning men kan inte få det. Foto: Jörgen Winkler

Snart har fyra bohuskommuner det nya systemet och i Lysekil där systemet funnits som försök i ett år är många nöjda med nyordningen – men inte alla.

Två sopkärl med fyra fack där man kan sortera nästan allt sitt avfall och få det hämtat vid dörren. Det är det system som det kommunala företaget Rambo rullar ut i de kommuner som bestämt sig för det.

Många är mycket nöjda, men inte alla eftersom inte alla kan inte erbjudas denna service. Maili och Mats Magnusson i Tuntorp vill gärna – men får inte.

– De bedömer att den stora sopbilen inte kan åka här, säger Mats Magnusson.

Det kommunala bolaget Rambo som sköter sophämtningen har fått köpa in nya bilar för att klara att ta med sig all avfall är större och kan inte komma in på en hel del mindre vägar.

Paret Magnusson får därför fortsätta med två kärl. Ett för matavfall och ett för restprodukter. Men allt annat som de tidigare kunde lägga i tunnan får de numera åka till återvinningsstationen med. Ett merarbete som de gärna tar så länge de kan men som de inte tycker att det ska behöva betala mer för.

Kostnaden är nämligen den samma för alla oavsett vilken service du får. Enda chansen att få en reducerad kostnad är att gå ihop med grannen vilket inte alltid är så enkelt på landsbygden.

Ett annat alternativ är att själv dra ner sopkärlen till körbar väg.

– Det är inte så lätt när det snöat eller vägen är en isgata som den ofta är på vintern, säger Mats Magnusson.

Och Maili Magnusson tillägger.

– Det man hakar upp sig mest på är orättvisan i det hela.

Det kommunala företaget Rambo som sköter hämtningen, svarar på kritiken att det beror på den sopbilen. Den kan inte komma fram överallt och bland annat av arbetsmiljöskäl går det inte att vända på en del platser där det gick förut.

Man hänvisar också till nya nationella bestämmelser som går ut på att fler sopor ska återanvändas och då måste de sorteras från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".