Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Återinförd värnplikt

Stort flygintresse ledde Erika till försvaret

Publicerat tisdag 28 mars kl 05.00
Erika Åbrodd, st bataljonchef: Jag ser fram emot kvinnlig värnplikt
(1:47 min)
kvinnlig militär tittar förbi kameran - inte rakt in den t star sol och skog bakom.
1 av 2
Erika Åbrodd, ställföreträdande bataljonschef för 40:e Hemvärnsbataljonen i Bohuslän. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio
Detaljer av Erika Åbrodds hemvärnsuniform.
2 av 2
Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio

När Erika Åbrodd påbörjade sin militära grundutbildning 1994 fanns det få kvinnliga förebilder inom försvaret. Med värnpliktens återinförande för både kvinnor och män hoppas hon på en förändring.

Men själv gick hon med för sitt flygintresse.

– Jag var med på en flyguppvisning och då visade försvaret upp sina pansarvärnshelikoptrar. Då blev jag nyfiken, så det var ju dit jag måste ta mig, säger Erika Åbrodd, ställföreträdande bataljonschef för 40:e Hemvärnsbataljonen i Bohuslän.

1994, när Erika Åbrodd påbörjade sin militära grundutbildning, var kvinnor tvungna att mönstra som yrkesofficerer. Sedan jobbade hon i försvarsmakten tills hon blev småbarnsmamma 2010.

– Då valde jag att kliva ur försvarsmakten under en tid för att spendera mer tid med mina barn. Men jag saknade försvarsmakten och på det viset kom jag in i hemvärnet, säger Erika Åbrodd.

Jag pratar gärna om det bland mina väninnor. Och det har genererat i att några stycken har sökt sig hit. Den senaste var min frisör.

Nu delar hon tiden som ställföreträdande bataljonschef i hemvärnet med en tjänst hos försvaret där hon utbildar soldaterna i sin egen bataljon. Och hon ser det som en uppgift att både locka kvinnor till hemvärnet och försvaret och att stötta fler kvinnor att ta sig vidare.

– Jag pratar gärna om det bland mina väninnor. Och det har genererat i att några stycken har sökt sig hit. Den senaste var min frisör. Och gången innan dess var det en kollega som jobbade med mig när jag var ute civilt och jobbade som inköpare, säger Erika Åbrodd.

Försvarets stora utmaning när värnplikten återinförs är att locka fler kvinnor. Nu är det bara 13 procent kvinnor som gör den grundläggande militära utbildningen. På sikt vill försvaret att det ska bli 30 procent.  

– Vi behöver ju ett brett urval för att kunna rekrytera bäst lämpade. Att utesluta halva svenska befolkningen vore direkt oklokt, säger Robert Forss, marknadschef hos försvarsmakten.

Dessutom ser han ett behov av kvinnor i försvarets insatser både nationellt och internationellt.

– I olika kulturer så vet vi att vi har ett behov av att kunna ha både män och kvinnor för att kunna möta hela populationen, säger Robert Forss.

Med ert mål att det ska vara en större andel kvinnor i försvaret – kommer ni att prioritera att ta ut kvinnor om inte tillräckligt många anmäler sig frivilligt?

– Exakt hur det kommer att gå till är inte fastställt än. Det vill säga metoden för att hantera de måltal vi har vad det gäller kvinnor, säger Robert Forss.

Erika Åbrodd ser värnplikt för både män och kvinnor som en förutsättning för att få fler kvinnor till försvaret. Eftersom det är därifrån yrkesofficerarna kommer.

– Hur det än har varit så har vi ju faktiskt inte haft värnplikt för kvinnor förut. Och där är den första inkörsporten att komma in i försvarsmakten, säger Erika Åbrodd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".