Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#P4Västgranskar

Nu återkallas tandläkarens legitimation

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 13.44
Närbild på en behandskad hand i en öppen mun. I bilden syns texten tandvårdsskandalen. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
Foto: Liv Widell/Sveriges Radio

Tandläkaren som felbehandlat över 200 patienter i P4 Västs område har nu blivit av med sin tandläkarlegitimation.

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som nu har beslutat att tandläkarens yrkeslegitimation ska återkallas.

Det var i början av december som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skickade in en begäran om att dra in tandläkarens legitimation. Ivo hade då granskat tio patientfall och kommit fram till att tandläkaren varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning.

Bland annat har Ivo bedömt att tandläkaren brustit när det gäller journalföring där det ofta fattades viktig information. Han har inte i något fall behandlat tandlossning på ett korrekt sätt och när han satt in kronor och broar på patienterna lossnade dom påfallande ofta.

En dryg vecka innan Ivo kom in med sin begäran skickade tandläkaren själv in en ansökan om att återkalla legitimationen.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skriver i sitt beslut:

Att han ansökt om återkallelse har ingen koppling till omständigheterna i Ivo:s anmälan, utan beror på att han diagnostiserats med sjukdom. För närvarande är han frisk. Han vill dock inte riskera att någon patient kommer till skada vid ett eventuellt återinsjuknande.

Tandläkaren håller inte med Ivo om att han varit grovt oskicklig i sitt yrkesutövande. Han menar att viss kritik från Ivo är berättigad, men att en del är obefogat. I sitt yttrande undrar han om det är möjligt att under en så lång yrkesverksamhet, som 35 år, inte begå några fel.

Tandläkaren skrev också i sitt yttrande att det var viktigt för honom att hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd inte gick på Ivos linje utan drog tillbaka hans legitimation på grund av hans sjukdom.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd  konstaterar att Ivo och tandläkaren är överens om att legitimationen ska återkallas och det blir därför deras beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".