Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska sälarna skjutas

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 17.23
Knubbsälar i havet
Arkivbild. Foto: Heribert Proepper

I dag börjar skyddsjakten på sälar. Naturvårdsverket tillåter att 170 knubbsälar skjuts i Västra Götaland.

Naturvårdsverket har bestämt sälar ska få skjutas eftersom de orsakar stora skador på fiskeredskap och fångst.

I Västra Götaland handlar det om 170 knubbsälar.

Jakten får endast ske efter knubbsälar som befinner sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar har orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen.

I Västra götaland pågår jakten från och med i dag till 31 mars nästa år, med ett uppehåll mellan 21 maj och 15 juli.

FAKTA: Skyddsjakt på säl

När Naturvårdsverket beslutar om skyddsjakt på eget initiativ gör man det genom att varje år ge en tilldelning i de län som är aktuella för skyddsjakt för respektive art.

För samtliga arterna gäller att jakten avbryts när kvoten är fylld. 

Jaktperioden för arterna varierar beroende på deras olika vanor. Vikare får jagas från 1 maj till årets slut. Gråsälens jaktperiod varar från mitten av april till årets slut. Knubbsälen får jagas från mitten av april till årets slut men med ett uppehåll under sommaren från 21 maj till 15 juli. Knubbsälen får också jagas från 1 januari till 31 mars. 

Vidare får ingen skyddsjakt efter säl ske inom nationalparker. Inom andra skyddade områden (exempelvis sälskyddsområden, Natura 2000-områden eller naturreservat) är skyddsjakt bara tillåten om den kan ske utan hinder av de regler som gäller i dessa områden.

Länsstyrelsen i aktuellt län kan lämna information om var sådana områden finns och vilka regler som gäller där. Skyddsjakt i områden där sälforskarna räknar gråsäl för först inledas 16 juni, när räkningen är över.

Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".