Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#vemshistoria

Svagt intresse i skolan för Sveriges minoriteter

Publicerat onsdag 26 april kl 06.00
"Elever mest intresserade av judar och romer"
(1:31 min)
David Kronvall, historielärare på Sommarhemsskolan i Uddevalla.
1 av 2
David Kronvall, historielärare på Sommarhemsskolan i Uddevalla. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Alla Sveriges elever får inte lära sig om de fem nationella minoriteternas historia, trots att kursplanen klassar det som centralt innehåll.

Det visar en enkät som Sveriges Radio gjort bland historielärare på högstadiet.

Färre än hälften av de lärare som svarat säger att de undervisar om alla fem gruppernas historia – samer, romer, judar, tornedalingar och sverigefinnar.

Undervisningen om tornedalingarna brukar komma lite grann i bakgrunden tyvärr.

Tornedalingarna och sverigefinnarna får minst fokus. I enkäten svarar också flera lärare att de helt hoppar över ämnet.

David Kronvall, historielärare på Sommarhemsskolan i Uddevalla, är en av lärarna som deltagit i enkäten. Han säger att han brukar ta upp ämnet på allvar först i nian:

– Jag försöker inkludera så många minoriteter jag kan, och det går bra så länge man kan hålla ämnet brinnande för eleverna.

– Det är framför allt romer och judar som eleverna är intresserade av. Men undervisningen om tornedalingarna brukar komma lite grann i bakgrunden tyvärr.

Och så är det bland många av historielärarna i Sveriges Radios enkät. Färre än hälften av de som svarat säger att de undervisar om alla fem gruppernas historia- samer, romer, judar, tornedalingar och sverigefinnar

Tornedalingarna och sverigefinnarna får minst fokus. I enkäten svarar också många lärare att de helt hoppar över ämnet, trots att kursplanen klassar det som centralt innehåll. Att det är viktigt håller David Kronvall med om:

– Ja, de utgör ju ett stort kulturarv. Minoriteterna har stort inflytande på vårt språk, vår historia, vårt levnadssätt. Det är viktigt för att få en inblick i hur Sverige har formats, och hur vissa kulturer samarbetar och delar mycket med varandra. Det lever med oss varje dag, och det är jätteviktigt att man förstår det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".