Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fylleri på Valborg prestige för unga

Publicerat onsdag 26 april kl 15.08
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
atrin Nylund, kurator på Bris
2 av 2
atrin Nylund är kurator på Bris. Foto: Privat

Enligt Bris, barnens rätt i samhället, gör många ungdomar alkoholdebut under Valborg. Många super och skryter om det, enligt högstadieelever i Munkedal.

Det kan handla om grupptryck eller en känsla av att vilja passa in. I Bris kontakter om Valborg är alkohol den gemensamma nämnaren.

Unga som kontaktar Bris inför högtiden är oroliga för vad som ska hända om de dricker.

En del säger att de hamnar utanför om de väljer att inte dricka alkohol medan andra vill ha hjälp och råd kring hur de ska kunna låta bli.

Vissa kontakter handlar också om oro kring att prata med sina föräldrar om alkohol och rädslan att få skäll.

Bris fem tips till vuxna inför Valborg:

  1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.
  2. Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  3. Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
  4. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
  5. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol?

Ta hjälp av någon annan vuxen i din närhet, exempelvis en annan förälder. Som vuxen kan du även ringa Bris vuxentelefon om barn. Vuxentelefonen har öppet måndag till fredag kl 9-12 och nås på telefonnummer 0771-50 50 50.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".