Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om miljöfaran med Lindvedens soptipp

Publicerat måndag 8 maj 2017 kl 16.16
Politikerna för och emot
(3:40 min)
två politiker
1 av 2
Ann Christine Tornebjer Torslid (S) är för att täcka över soptippen i Lindveden. Bertil borglund (MP) är emot. Foto: Trollhättans stad/Sveriges Radio
Lindvedens deponi tre människor går i bakgrunden
2 av 2
Det är på den här marken som Swerock AB vill tippa 140 000 kubikmeter byggavfall. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio

Politikerna är fortfaranade oeniga om riskerna med en täckning av den gamla tippen i Lindveden. Den ena sidan ser risker med att inte täcka den, medan den andra tror att täckningen förvärrar problemen.

Frågan om den nedlagda tippen ska täckas över eller inte, handlar om hur man bäst hindrar att giftiga ämnen sprids i naturen.

Ett beslut om hur det blir, kan komma från Länsstyrelsen den här veckan.

– Det är bra att täcka gamla deponier, och såvitt jag förstår kommer de att göra en bra täckning, säger Ann Christine Tornebjer Torslid (S), ordförande i miljönämnden i Trollhättan.

– Det här är en väldigt olämplig plats att öppna en deponi på, säger Bertil Borglund (MP), ledamot i miljönämnden i  Trollhättan.

Han anser att den redan är täckt av jord och vegetation. Och är förvånad över att miljöförvaltningen har föreslagit att miljönämnden ska godkänna den här täckningen av Lindvedens deponi.

– De ämnar tillåta att man kör dit med förorenade massor, säger Bertil Borglund.

– Det stämmer ju inte, för man tar ju prover på det och det är ett godkänt material, säger Ann Christine Tornebjer Torslid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".