Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överenskommelse ska minska väntan i vården

Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 12.56
Regionstyrelsen Västra Götalandsregionen
"Vi behöver bygga ut den nära vården", sade Helén Eliasson (S) på regionstyrelsens presskonferens i dag. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Västra Götalandsregionens nya strategi innebär att patienter styrs från sjukhus till primärvården. Nyheten på dagens presskonferens? Att alla åtta partierna står bakom dokumentet.

– Det finns två stora problem i vården. Det ena är tillgängligheten och det andra bekymret är att vi inte använder våra resurser på ett effektivt och bra sätt, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, om bakgrunden till regionens beslut.

De problemen ska, enligt den nya strategin, avhjälpas genom hemsjukvård.

– Vi har sett att det ger bättre vård till våra medborgare, säger Johnny Magnusson (M).

Det handlar om att den mobila närvården med sjuksköterskor och läkare som gör hembesök byggs ut. På så vis vill regionstyrelsen i Västra Götaland komma tillrätta med bristande tillgänglighet på akuten och överbelagda avdelningar.  

Det pågår sedan tidigare försök runt om i regionen med sjukvårdsteam, där det ingår läkare, som åker ut till äldre och multisjuka i deras hem eller på olika vårdinrättningar, för att göra bedömningar och ge dem vård på plats. De insatserna ska minska behovet hos vårdbehövande att åka till akuten för att sedan eventuellt bli liggande på en vårdavdelning på sjukhuset.

– Vi behöver bygga ut den nära vården, det är viktigt att vi säkerställer i regionen, säger Helén Eliasson (S).

Den mer avancerade vården ska också koncentreras till vissa sjukhus. Sjukhus utan akutmottagningar, som Uddevalla sjukhus till exempel, kan få tydligare profiler och ansvarsområden.

Dokumentet som presenterades av regionstyrelsen idag är en strategi. Det finns än så länge inga skarpa förslag om åtgärder som kan mätas i pengar.

Redan innan presskonferensens slut stod det klart att partierna i regionen står för helt olika linjer när det gäller inställningen till hur sjukvården i regionen ska bli konkurrenskraftig och locka till sig personal.

Medan regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) lyfter fram satsningar på arbetsmiljön gör både V och SD utspel om behovet av höjda löner för undersköterskor och sjuksköterskor. Något partiöverskridande samarbete om löner är det alltså inte tal om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".