Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Guide ger koll vid fiskdisken

Publicerat torsdag 11 maj kl 16.02
"Folk blir lite rädda att handla"
(2:37 min)
Tina Lantz fiskhandlare
Tina Lantz, butiksansvarig för en fisk- och skaldjursbutik i Smögen. Foto: Thomas Pitura/Sveriges Radio

Grönt ljus för nordhavsräka, varning för tonfisk. Det är något av innehållet i Världsnaturfondens fiskguide för 2017. Men på Smögen tas guiden med en nypa salt.

Den elfte upplagan av Världsnaturfondens Fiskguide släpptes idag. I den får konsumenter rekommendationer vilken fisk som kan handlas med gott samvete, och vilken som inte är fiskad på ett långsiktigt hållbart sätt.

– Det blir mycket frågor och folk blir lite rädda att handla, säger Tina Lantz som är butiksansvarig för en fisk och skaldjursbutik i Smögen.

Men enligt hennes erfarenhet bryr de flesta kunder sig inte alls.

– De vet vad de vill ha när de kommer in. De har sina recept och det är nog så att de inte bryr sig, säger Tina Lantz. 

Bengt-Arne Holmström handlar sällan fisk, men när han väl gör det kollar han aldrig om den är miljömärkt.

– Det finns så mycket regler för fiskarna så de sköter väl det redan, säger Bengt-Arne innan han sätter sig i bilen.

Annika Sjödelius köper oftast färsk fisk, men tänker inte på att fråga om den är miljövänlig.

– Nej det gör jag inte. Det tar jag för givet, men nu måste jag börja tänka på det, säger hon.

När fiskhandlaren Tina Lantz köper fisk privat finns det en sak hon alltid kollar efter.

– Att den är MSC märkt – det tycker jag är jätteviktigt, svarar Tina bestämt.

MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som genom certifiering arbetar för ett hållbart fiske.

Samtidigt med guiden lanserade Världsnaturfonden en rapport om svensk konsumtion av fisk och skaldjur. Den visade att svensken i genomsnitt äter 11 kilo fisk och skaldjur, utan skal, per person och år. 

Det är en ökning med 30 procent de senaste fem åren. De fiskar som svensken äter mest av är lax, följt av torsk och sill/strömming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".