Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#gömdisverige

Svårt att bedöma "vård som inte kan vänta"

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 14.00
Läkare i läkarrock.
Arkivbild. Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Många som lever gömda i Sverige är rädda för att söka vård, trots att de enligt lag har rätt till vård som inte kan vänta.

Sex av landets 21 landsting har valt att ge mer vård till papperslösa än vad lagen kräver. De kan till exempel vara att ge vård till de som har kroniska sjukdomar.

Men personalen i sjukvården vet inte alltid att papperslösa har rätt till vård, berättar Julia, som själv lever gömd:

– Jag vet att jag har rätt till sjukvård. Men ibland när man kommer till akuten och är väldigt sjuk kan man få frågan om man har tillstånd att stanna i Sverige.

Men den frågan ska inte ställas till en som är akut sjuk. Sedan 2013 så ska alla, papperslösa, såväl som asylsökande, erbjudas sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Den som är under 18 år ska erbjudas hälso- och sjukvård på samma villkor som alla andra barn.

Peter Olofsson är Socialdemokratiskt regionråd i Västerbotten, ett av de landsting som valt att utöka vården till papperslösa. De tyckte det blev krångligt för vårdpersonalen att försöka avgöra vad som är vård som inte kan vänta.

– Vi gjorde bedömningen att det här är ett bättre sätt att hantera frågan. säger Peter Olofsson.

Så ert beslut grundar sig mer på praktiska skäl än humanitära?

– Nej. Det är en utsatt grupp, och det finns väl ingen anledning att vården ska sortera dem.

Jonas Andersson, Liberal ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland, resonerar helt annorlunda:

– Vi har haft många och långa diskussioner, men ändå landat i att det är svårt att fatta ett eget beslut om att erbjuda något mer för en grupp som i grunden fått avslag på att uppehålla sig i landet.

Att de som fått avslag ska lämna landet är ju även Socialdemokraternas partilinje. Men Peter Olofsson tycker inte att Västerbottens beslut om utökad vård strider mot den:

– Nej, det tycker jag inte. Jag delar uppfattningen att det finns regler som bör upprätthållas på det området också. Men jag tror inte sjukvården är rätt myndighet att göra de bedömningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".