Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen erkänner missar efter upplevt hot

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 16.38
Polisen Lars Eckerdal: Det är olyckligt
(2:07 min)
Bild från Sjuntorp
Polisen har spärrat av området där en väktare blev beskjuten sent inatt i Sjuntorp. Foto: Maria Forsgren/Privat

Ett anonymt samtal från en polis och en civil polisbil som körde utanför HVB-hem gjorde att Trollhättans stad upplevde att det fanns ett hot mot boende. Nu ändrar polisen sitt arbetssätt.

Det hela började i förra veckan när en anonym person ringde till en enhetschef på Trollhättans stad och ville ha uppgifter om boendet för ensamkommande flyktingbarn i Sjuntorp utanför Trollhättan.

Personen var i själva verket polis, men uppgav inte det, och enhetschefen upplevde samtalet som hotfullt. Efter det har dessutom civilklädd polis kört förbi boendet flera gånger i en grå bil.

De båda sakerna tillsammans fick kommunen att uppfatta det hela som ett hot, eftersom kommunen inte visste om polisens insats. Väktare sattes därför in – i samråd med polisen.

Polisen erkänner nu att vissa missar har begåtts i samband med att Trollhättans stad upplevde polisen spaning som ett hot.

– Det är kommunikationsmissar i vissa delar. Men jag kan inte se att polisen har gjort några formella fel, säger kanslichef Lars Eckerdal på polisen i Fyrbodal till P4 Väst.

– Det är olyckligt och inget vi önskar, säger han.

För att undvika att liknande situationer uppkommer framöver ska polisen nu ändra sitt arbetssätt.

– Vi har kommit överens med Trollhättans stad om hur vi i fortsättningen ska prata med Trollhättans stad när vi behöver uppgifter. Vi kommer också att arbeta internt med att försöka undvika den här typen av händelser i framtiden, säger han.

Hur ska ni förändra er arbete internt?

– Vi får följa upp hela ärendet och vi ska också hitta andra sätt att ta reda på information, än vad vi har gjort i det här fallet.

Eckerdal betonar samtidigt att all information inte alltid kan lämnas ut.

– Vissa ärenden som polisen arbetar med måste bedrivas med väldigt stor försiktighet. Vi kan inte gå ut med alla uppgifter varken internt, inom polisen, eller externt. Emellanåt är det väldigt svårt att föra en rak kommunikation med externa parter, säger Lars Eckerdal.

P4 Väst har läst en tjänsteanteckning från enhetschefen på kommunen där samtalet med den anonyma polisen sammanfattas. I anteckningen står att den anonyma mannen frågar efter adressen till boendet i Sjuntorp.

"Mannen svarar att han inte tycker att det borde vara så jävla svårt att få en adress", skriver enhetschefen i en tjänsteanteckning.

När den anonyma polisen inte får reda på adressen ska han ha bli irriterad, enligt chefen.

"Mannen upplevs brusa upp och säger att han kommer att avsluta samtalet och ta reda på vad adressen är på egen hand om det ska vara så jävla svårt att lämna ut den. Mannen fortsätter att svära", står det i dokumentet.

Hur ser du på detta samtalet?

– Jag har inte lyssnat på samtalet. Men om det är så, är det såklart något som inte är bra. Det är inte något som polisen kan ställa sig bakom, säger kanslichef Lars Eckerdal.

Samtidigt fortsätter polisen att utreda den anmälda skottlossningen mot en väktare, som fanns på boendet efter det upplevda hotet.

Men enligt polisen tyder inget på att något skott har avlossats. Vad som ligger bakom anmäla är däremot oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".