Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lukas, 7, drabbas av otydliga besked om medicin

Publicerat tisdag 23 maj 2017 kl 05.45
Pappa Bengt: Han får inbördeskrig i sitt huvud
(1:34 min)
elev sitter och skriver vid skolbänk
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Sjuåriga Lukas från Trollhättan har autism, ADHD och vägrar att äta medicin. Pappa Bengt försöker få medicinerna som plåster, men har nekats – trots att det har skrivits ut i Sverige tidigare.

 – Han får inbördeskrig i sitt huvud. Autismen kräver ordning och reda och struktur, medan ADHD:n skapar ett kraftigt utåtagerande, säger pappa Bengt.

Lukas har fått ordinerat tabletter, kapslar och flytande medicin för sin ADHD, men vill inte ta något av det. Och hans autism försvårar medicinintaget ytterligare.

– Vi har testat att blanda ner det i Pepsi, juice, yoghurt och alla möjliga drycker, men eftersom han har autism så är han väldigt specifik. Han känner skillnaden på två olika köttbullstillverkare, säger Bengt.

Nu tar Lukas ingen medicin alls och det skapar problem både hemma och i skolan. Just nu kan han inte vara i klassrummet, även om skolan gör allt för att hjälpa honom.

– Han slänger saker på andra elever och lärare, han slår och spottar när han får sina utbrott. Och de blir bara värre och värre, säger Bengt.

Vissa perioder går det bra.

– När han är på sitt bästa humör är det världens underbaraste kille, säger Bengt.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag vill att han ska få ett plåster eller en nässpray som man kan ge honom som inte smakar något. Så att han kan vara med i skolan, säger pappa Bengt.

Lukas läkare har, enligt Bengt, berättat att det finns plåster som alternativ till medicin som tas via munnen. Bengt har själv hittat ADHD-mediciner som går att få som plåster och nässpray, bland annat i USA.

– Problemet är att läkaren inte verkar få skriva ut det. Det är den uppfattningen vi får, säger Bengt.

Till P4 Väst säger överläkaren på mottagningen att de har pratat med Läkemedelsverket, men att medicinen inte går att få. Men när P4 Väst kontaktar Läkemedelsverket blir beskedet ett annat. Just den här medicinen som skulle kunna hjälpa Lukas har skrivits ut på speciell licens i Sverige.

– Vi har tidigare beviljat licens för ett läkemedel som används för behandling av ADHD och som utgör ett plåster, Daytrana, säger Sofie Christovski, tillförordnad gruppchef på Licensgruppen på Läkemedelsverket.

Plåstret innehåller samma aktiva substans som det läkemedel Lukas har fått utskrivet, men som han vägrar ta. 

När Lars Ahngnell, verksamhetschef på barnpsykiatrin i Nu-sjukvården, får veta att specialplåstret faktiskt kan förskrivas i Sverige, råder han familjen att ta kontakt med mottagningen på nytt.

– Finns det en möjlighet som vi har missat ska vi självklart undersöka om vi kan hjälpa familjen, säger Lars Ahngnell.

Men han betonar att medicin inte behöver vara den enda lösningen för familjer med likartade problem. 

– Mediciner är en viktig del i behandlingen, men det finns även föräldrastöd och andra insatser som man kan överväga, säger Lars Ahngnell.

Pappa Bengt bävar för den dagen Lukas behöver behandlas med penicillin.

– Han kan inte äta det, så vi är livrädda för att han ska bli sjuk. Men om vi dämpar hans ADHD kanske det blir lättare, säger Bengt.

Fotnot: Lukas och Bengt heter egentligen något annat.

FAKTA: Läkemedel på licens

Om en medicin inte finns som godkänt läkemedel i Sverige, kan man få läkemedlet på licens.

En licens är ett tillstånd som ett enskilt apotek kan få.

Licensansökan görs av apoteket tillsammans med den ansvarige läkaren som ska motivera behovet av läkemedlet. Därefter är det Läkemedelsverket som prövar om de ska bevilja licensen.

Licens beviljas antingen för att tillgodose behovet av det icke godkända läkemedlet till en enskild namngiven patient eller till en namngiven klinik.

Källa: Läkemedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".