Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla i Åmål får för många mediciner

Publicerat måndag 19 juni 2017 kl 05.50
Många tillfälliga hyrläkare kan vara förklaringen
(1:50 min)
Stein Bergheim, chef för Balderkliniken i Åmål
1 av 2
Stein Bergheim, chef för Balderkliniken i Åmål Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Balderkliniken Åmål
2 av 2
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Det kan vara riktigt farligt för gamla människor att äta många olika mediciner. Ändå har allt fler äldre mer än tio olika läkemedel på en gång. Åmål ligger högt på värsta-listan.

Nästan hälften av de som är över 75, och som bor på särskilt boende i Åmål, behandlas med tio eller fler läkemedel. Det är den näst högsta siffran i landet. Stein Bergheim, vårdcentralschef på privata Balderkliniken i Åmål, berättar om vilka effekter det kan få:

– Det man ser oftast är ju fenomen som yrsel; de blir dåsiga och sömniga under dagarna, och får ökad fallrisk och därmed risk för benbrott.

Han förklarar vidare att det också finns forskning som tyder på att polyfarmaci, att använda många mediciner samtidigt,  kan accelerera utvecklingen av demens.

– Man kan också få rent somatiska (kroppsliga, red:s anm) effekter som blodtrycksfall, problem med njurar och hjärta och blödningar.

Stein Bergheim är chef för privata Balderkliniken, som fick ta över patienterna när Närhälsan lade ner sin vårdcentral i Åmål förra året. I samband med det började man gå igenom de äldsta patienternas mediciner:

– Det visade sig att de patienter som egentligen bör ha färre mediciner och lägst möjlig dos, var de som hade mest, berättar han.

Socialstyrelsens öppna jämförelser för 2016 visade att 46,8 procent av de äldre på särskilt boende i Åmål fick fler än tio olika mediciner. Det är näst mest i landet. Den kommun som låg bäst till, Rättvik, hade bara 11 procent. Och att det är så illa just i Åmål, det tror Stein Bergheim beror på att vårdcentralen varit beroende av tillfälliga hyrläkare:

– Många olika läkare har satt in läkemedel på olika tidpunkter, men det är inte så många som har vågat ta bort. När man dessutom har ett system där hemsjukvårdens läkare skiftas ut ganska ofta, kan man få sådana effekter.

Enligt Stein Bergheim har man nu enbart fasta läkare, som tar hand om de gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".