Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på lag om mätning av radon

Publicerat fredag 10 maj 2002 kl 17.49
Radonmätning av hus är nästan bortglömt idag. konstaterar miljö-och hälsoskyddschefen i Bengtsfors, Hans-Göran Sandqvist som tror att det krävs en ny lag på mätning för att det ska bli av.
det har skett bortåt 30 000 saneringar av radon i lägenheter och småhus men det kan bli mycket mer. regeringen vill skärpa karavet på hur hög radonhalt det ska få finnas bbostadshus. Och i västsverige står många hus på radonhaltig berggrund. I Bengtsfors har miljö-och hälsokyddskontoret gjort en uppföljning av de hus som visade vid tidigare mätningar ha höga radonhalter- där fungerade fortfarande saneringen. men det kan finnas ett mörkertal eftersom det är få som har varit intresserade av att mäta radonhalten i sitt eget hus. Och höjs kraven från regeringen måste den ge mer pengar till kommunerna eller att tvinga husägare till mätningar. Det säger Hans-Göran sandkvist som klassar radonhotet som en rejäl hälsofara. Runt 500 personer dör av lungcancer per år orsakat av radon.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".