Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerheten inom hästnäringen under lupp

Publicerat tisdag 18 juli 2017 kl 05.00
Maria Lindberg, arbetsmiljöinspektör: Levande djur är ju alltid en risk i sig
(3:10 min)
Häst på Färgelanda Ridklubb
Foto: Kim Kärnfalk/Sveriges Radio

Arbetsmiljöverket inspekterar hästnäringen. Fram till november i år ska 600 ridklubbar, gymnasieskolor och trav- och galoppbanor ha fått besök. Särskilt granskas säkerheten vid ensamarbete.

– Hästnäringen har inte varit så besökt. Det förekommer en del olyckor och det är en del som drabbas av belastningsskador framförallt, säger Maria Lindgren, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Mellan 2016 och 2017 besöker Arbetsmiljöverket ridklubbar, hästuppfödare, trav- och galoppbanor och gymnasieskolor med yrkesutbildning inom hästnäringen.

Det är ett nationellt projekt och fram till november 2017 ska de ha inspekterat cirka 600 arbetsplatser. Flera har redan fått besök.

– Den mest riskfyllda branschen är jord- och skogsbruk. Där dör det flest människor per år i Sverige. Och hästnäring är ju inte så långt ifrån jord- och skogsbruk, säger Maria Lindgren.

Hon har inspekterat flera ridklubbar i Västsverige. Och något som många har fått backning på är säkerheten vid ensamarbete.

– Många människor kommer och går på en ridskola till exempel och levande djur är ju alltid en risk i sig, säger Maria Lindgren.

På Färgelanda ridklubb, liksom på flera andra ställen, kan en ensam person leda de 400-500 kilo tunga hästarna från hagen till stallet på kvällen. Det kan också handla om att vara ensam med att hantera pengar vid tävlingar. Dessutom förekommer många tunga lyft.

– Vi tittar på gödselhantering, foderhantering och vi tittar också på maskiner och skaderisker. Vi har upptäckt att det finns en del traktorer som saknar skydd, säger Maria Lindgren.

Till exempel på Vänersborgs Ryttarförening, som har en traktor utan kraftöverföringsskydd.

– Det hände en dödsolycka för bara någon månad sedan på ett lantbruk i Kalmar på grund av att detta saknades. Det har också hänt allvarliga olyckor bakåt i tiden där personer har förlorat båda sina armar, säger Maria Lindgren.

Om olyckan väl är framme måste det finnas rutiner för första hjälpen och krisstöd. Sådana saknas bland annat på Sotenäs Fältrittklubb.

Det kan handla om att personalen vet var utrustning finns, vart man ska vända sig vid en olycka och vilka på arbetsplatsen som kan ge första hjälpen.

– Här är det ju viktigt att man har gjort dokumenterade riskbedömningar och att man har tänkt efter innan, säger Maria Lindgren.

Hon poängterar att det finns många goda exempel, även om de hittar brister när de kommer på besök.

– Det finns inga perfekta arbetsplatser. Det viktiga är att man vill skapa en bra arbetsmiljö. Och det tycker jag att jag har mött när jag har kommit ut på ridskolorna, säger Maria Lindgren.

Men hon upplever att ridskolorna är bättre på att ta hand om ridskoleeleverna än om sin personal.

– Man är jätteduktig vad det gäller elever och tänker framförallt på dem som kommer dit. Att det ska vara tryggt och säkert. Men här gäller det ju att även personalen har en trygg och säker arbetsmiljö, säger Maria Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".