Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fotboll

Domarbrist på flera håll i landet

Publicerat söndag 16 juli 2017 kl 13.34
Domaransvarig på Gothia cup "Jag är orolig för svensk fotboll"
(1:59 min)
Mörkhårig fotbollsdomare med en pipa i munnen pekar med handen.
Zoran Simunovic är distriktsdomare i Ulricehamns kommun och han märker av den stora domarbristen i Västergötland. Foto: Erik Bergström

I dag startar världens största ungdomscup, Gothia cup, och arrangörerna märker att tillgången på svenska domare har minskat.

På Gothia cup har man sett utvecklingen de senaste åren. De stora fotbollsdistrikten skickar fortfarande många domare, men från de mindre distrikten kommer det inte så många domare längre. 

– Urvalet bland svenska domare har minskat. De små distrikten skickar färre och färre, och det är ju trist för oss också. Det är ju en svensk turnering och ursprungligen kanske man vill att den ska dömas av svenska domare, säger Niklas Nord som är projektledare för domarna under Gothia cup.

Men den internationella fotbollsturneringen har inga problem att locka domare ifrån utlandet så någon domarbrist märks inte av på Gothia cup. Men utvecklingen oroar ändå Niklas Nord.

– Inte för Gothia cups skull. Men däremot är jag orolig för svensk fotbolls skull. Där har man inte råd att tappa så mycket unga domare som man gör idag.

Tidigare har SVT rapporterat om domarbrist i 21 av 24 distrikt.
När Ekot i dag kontrollerar tolv av distrikten där det fanns en brist är det bara ett som uppger att det finns gott om domare. Hos de övriga distrikten är läget utsatt eller akut.

Västergötland fotbollsdistrikt skickar många domare till Gothia cup. Men resten av året är räcker distriktets drygt 220 domare inte långt, anser Lasse Stensson som är ordförande för domarkommittén i Västergötland.

– Det är alldeles för lite. För att vi skulle vara riktigt nöjda skulle behöva hundra domare till, säger han.

Den dåliga arbetsmiljön för domare lyfts fram som ett av huvudskälen till domarbristen. 

I fjol granskade Sveriges radio situationen för domare inom ungdomsfotbollen och över hälften av de tillfrågade sa att de utsatts för kränkningar

– Det är tufft att vara domare och vi ser allvarligt på det, säger Lasse Stensson på Västergötlands domarkommitté.

Han menar att situationen för vuxna domare är likadan, vilket gör att många domare väljer att sluta efter redan ett år.

– Arbetsmiljön är så pass tuff för de här nya domarna med hårda ord från åskådare, föräldrar och ledare. Då brister det, och man tappar sugen när man får höra så mycket tråkigheter, säger Lasse Stensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".