Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny skandal i Uddevalla - fd turistchef polisanmäld för bedrägeri

Publicerat måndag 3 oktober 2005 kl 15.27

Förre chefen för Uddevalla kommuns Turist- och Evenemangsbolag Uddevalla Forum - Bo Ahlén - har blivit polisanmäld av bolaget självt. Bo Ahlén misstänks enligt anmälan för bedrägeri, egenmäktigt förfarande, stöld samt trolöshet mot huvudman.

Förre chefen för Uddevalla kommuns Turist- och Evenemangsbolag Uddevalla Forum - Bo Ahlén - har blivit polisanmäld av bolaget självt. Bo Ahlén misstänks enligt anmälan för bedrägeri, egenmäktigt förfarande, stöld samt trolöshet mot huvudman, uppger Sveriges Radio Väst

Bo Ahlén var fram till hösten 2001 under många år VD för Uddevalla Forum. Innan dess var han evenemangschef i bolaget. En framträdade galjonsfigur i samband med de årliga Fjordfestivalerna och andra stora publik- och turistsammanhang i Uddevalla.

Nu misstänks Ahlén för att under sina år i ledningen för Uddevalla Forum ha fifflat och tillskansat sig pengar för egen räkning i rollen som VD. Det är Uddevalla Forums socialdemokratiske ordförande, tillika kommunfullmäktiges ordförande, Alf Gillberg, som skrivit under polisanmälan mot Bo Ahlén . Ahlén anklagas för att ha låtit överfakturera bevakningskostnader vid Fjordfestivaler i maskopi med det restaurangbolag som Ahlén låtit få ensamrätt på servering, bokning av artistframträdanden med mera. Enligt anmälan skulle det handla om cirka 90 000 kronor per år under tre års tid.

Ahlén misstänks också för att ha fifflat med och tillgodgjort sig själv entréavgifter under Fjordfestivalerna. Till grund för misstankarna ligger bland annat att Bo Ahlén år efter år gick ut och sa att Fjordfestivalen slagit publikrekord. Men entrébiljetter under hans tid var onumrerade och samtidigt redovisade Fjordfestivalen förlust. När nuvarande ledning för Uddevalla Forum jämför detta med senare års kontrollerade besökarantal och intäkter, så stämmer inte Ahléns uppgifter.

Bo Ahlén anklagas också för att ha uppmanat handlare i Uddevalla att höja sina priser när de levererat varor till Uddevalla Forum. Sedan har Ahlén enligt polisanmälan själv privat skaffat sig förmåner hos dessa handlare, som upplevt sig komma i beroendeställning till Ahlén.

Till sist anklagas också Ahlén för att i maskopi med en entreprenör ha fakturerat alldeles för höga artistkostnader och tillgodogjort sig mellanskillnaden. Ett exempel är sångerskan Carola Häggqvist, som kostade dubbelt så mycket på Fjordfestivalen i Uddevalla som i Lysekil kort tid innan.

Polisanmälan mot Bo Ahlén avslutas med påpekandet att Uddevalla Forums bokföring var i extremt dålig ordning, då Bo Ahlén gick i pension.

Vi har talat med Bo Ahlén, som sa sig inte känna till polisanmälan. Han vill inte lämna någon kommentar.

Text: Jan Gustafsson 
Epost:
jan.gustafsson@sr.se  
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".