Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Revisionsfirma försvarar granskning av Uddevalla Forum

Publicerat fredag 7 oktober 2005 kl 07.46

- Det är inte revisorerna roll att upptäcka oegentligehet - så försvarar sig revisionsbolaget Ernst & Yong som inte upptäckte något fiffel i det kommunala Uddevalla Forum som nu polisanmält sin förre VD.
- Vår uppfattning är att vi gjort en fullgod revision, säger Ernst & Youngs informationsdirektör Theresa Palmquist.


 

- Syftet med revisionen är inte att upptäcka oegenligheter. Däremot är revisorns roll att granska hurvida årsredovisningen ger en rättvisande bild av bolaget resultat, säger Ernst & Youngs informationsdirektör Theresa Palmquist.

I förra veckan kom polisanmälan mot Uddevalla Forums förre VD Bo Ahlén. Han misstänks för att fifflat och tillskansat sig pengar för egen räkning i rollen som VD.

Det är Uddevalla Forums socialdemokratiske ordförande, tillika kommunfullmäktiges ordförande, Alf Gillberg, som skrivit under polisanmälan mot Bo Ahlén .

Ahlén anklagas för att ha låtit överfakturera bevakningskostnader vid Fjordfestivaler i maskopi med det restaurangbolag som Ahlén låtit få ensamrätt på servering, bokning av artistframträdanden med mera. Enligt anmälan skulle det handla om cirka 90 000 kronor per år under tre års tid.

Ahlén misstänks också för att ha fifflat med och tillgodgjort sig själv entréavgifter under Fjordfestivalerna. Till grund för misstankarna ligger bland annat att Bo Ahlén år efter år gick ut och sa att Fjordfestivalen slagit publikrekord. Men entrébiljetter under hans tid var onumrerade och samtidigt redovisade Fjordfestivalen förlust. När nuvarande ledning för Uddevalla Forum jämför detta med senare års kontrollerade besökarantal och intäkter, så stämmer inte Ahléns uppgifter.

Bo Ahlén anklagas också för att ha uppmanat handlare i Uddevalla att höja sina priser när de levererat varor till Uddevalla Forum. Sedan har Ahlén enligt polisanmälan själv privat skaffat sig förmåner hos dessa handlare, som upplevt sig komma i beroendeställning till Ahlén.

Till sist anklagas också Ahlén för att i maskopi med en entreprenör ha fakturerat alldeles för höga artistkostnader och tillgodogjort sig mellanskillnaden. Ett exempel är sångerskan Carola Häggqvist, som kostade dubbelt så mycket på Fjordfestivalen i Uddevalla som i Lysekil kort tid innan.

Polisanmälan mot Bo Ahlén avslutas med påpekandet att Uddevalla Forums bokföring var i extremt dålig ordning, då Bo Ahlén gick i pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".