Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratal fall av spetsade drycker i Västsverige

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 15.10

Åk inte svarttaxi, och ha koll på glaset på krogen.
Under ett års tid inträffade ett hundratal misstänkta fall av spetsade drycker i Västra Götaland enligt den första studie som svensk polis gjort.

Fenomenet med så kallade drink spiking - drycker som spetsats med exempelvis narkotika - har förekommit i några år, mörkertalet är dock stort.

Det är svårutrett, med ofta mycket vaga beskrivningar av händelserna. Ingen statistik finns, så för att försöka få en bild av förekomsten gjordes datakörning av anmälningar i Västra Götaland med tre olika sökord - minneslucka, drogad samt svarttaxi.

-Vi fick då fram 107 ärenden där man kan anta att personen råkat ut för spetsade drycker, sade kriminalkommissarie Anders Stolpe på polisen i Västra Götaland vid en presskonferens på onsdagen.

Varnar för svarttaxi
Spetsade drycker brukar vanligen förknippas med krogar, men polisen varnar även för svarttaxi.
-Man blir bjuden på någonting som man inte uppfattar som något konstigt.
-Åk inte svarttaxi. Då skalar vi bort en mycket av det här. säger Anders Stolpe.

I somras dömdes en man och en kvinna i Stockholm till mångåriga straff för grova rån i samband med svarttaxiverksamhet.

Att lura i någon en spetsad dryck, oavsett sammanhang, är första steget till nästa brott - exempelvis rån eller våldtäkt.

Bättre rutiner krävs
Brotten är svårutredda. Det är först efteråt som offret söker en förklaring till något obehagligt som inträffat, och drar då slutsatsen att han eller hon blivit drogad.

I vissa fall erinrar de sig att de blivit bjuden på något att dricka. Men det kan heller inte uteslutas att människor kan skylla på spetsade drycker för att ursäkta en händelse, sägs det i förstudien.

Det behövs förbättrade rutiner hos polis, sjukvård med flera. Problematiken med spetsade drycker har hittills fallit mellan stolarna, konstateras det.

Förstudien kommer sannolikt att följas av ett projekt för att skapa rutiner för att förebygga och beivra problemet med spetsade drycker. Uppslaget till förstudien kom i samband med en konferens i Barcelona i vintras.

Där redovisades att omkring 6 000 fall av spetsade drinkar anmäls varje år i Storbritannien.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".