Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Revisorskritik också mot kommunledningen i Uddevalla

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 15.23

Revisionskritiken i Uddevalla gäller också högsta kommunledningen, inte bara tjänstemän som betalat ut pengar utan beslut, till exempel utbetalningar till Uddevalla Omnibuss och Fjordfestivalen.

Revisionskritiken i Uddevalla gäller också högsta kommunledningen, inte bara tjänstemän som betalat ut pengar utan beslut, till exempel utbetalningar till Uddevalla Omnibuss och Fjordfestivalen.  

Det är yrkesrevisorerna på firman Ernst och Young som står för kritiken i en rapport som ska behandlas av kommunens revisorer inom kort.
Bland annat slår de ner på oförklarade utbetalningar som varit kända tidigare till Fjordfestivalen och till Uddevalla Omnibuss.

Anmärkningarna får en stor tyngd i och med avsändarnas kompetens. Det handlar om 750.000 kr som betalades ut till Uddevalla Omnibuss första halvåret 2004. Revisorerna har inte fått något underlag eller beslut som skulle styrka det här.

Vidare fick Fjordfestivalen en extraslant. Det fanns beslut om bidrag på 750.000 kr, men när pengarna kom, var det 100.000 kronor till. Hur gick det till? frågar sig revisorerna.

Därefter kritiserar de högsta kommunledningen i Uddevalla. Kommunstyrelsen har ansvar för att det finns bra rutiner för utbetalningar. Plus ett ansvar för att det finns kontroller av de där rutinerna. Och sist och slutligen har kommunstyrelsen ansvar för att göra nånting när kommunstyrelsen har blivit uppmärksammad på brister. Revisorerna medger att om någon medvetet vilselett kommunledningen är det inte kommunstyrelsens fel. Exempel på det kan vara saltade reseräkningar, sånt som revisorerna tidigare anmärkt på. 

SR Radio Väst har förgäves försökt få en kommentar från kommunledningen i Uddevalla, men politikerna vill vänta tills den slutliga rapporten läggs fram.
Lasse Wieslander
lasse.wieslander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".