Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kampanj ska få fler ungdomar att anmäla brott

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 12.11

Många åttondeklassare, bland annat i Trollhättan, anser inte att hot och trakasserier är att betrakta som brott visar en ny enkät. Därför startar Brottsofferjourernas riksförbund idag en större kampanj för att få fler ungdomar att polisanmäla brott som de utsatts för.

Enkäten bygger på 449 svar från elever i årskurs 8 i Ljusdal, Karlstad, Trollhättan och Skövde. Av pojkarna svarade 22 procent att de utsatts för brott och 43 procent att de inte utsatts. Motsvarande siffror för flickorna var 15 respektive 56 procent.

Av enkäten framgår att många som utsatts för hot, trakasserier eller blivit slagna ändå kryssat i att de inte utsatts för brott.

-Det är tydligt att de inte ser de här handlingarna som något som kan polisanmälas. Det verkar vara en del av deras vardag och när de pratar med vuxna om problem tas de ofta inte på allvar, ungefär att ”lite får man stå ut med när man går i skolan”, säger projektledaren Elin Jägervall till TT.

-Då tar ungdomarna inte heller det på allvar. De som ändå har polisanmält, till exempel ett rån, märker också att utredningarna oftast läggs ner, det leder väldigt sällan till åtal.

För att öka medvetenheten ska Brottsofferjourerna riksförbund spela in en film som ska visas på skolorna. De lokala jourerna ska också utbildas för att bli bättre på att möta unga brottsoffer. Ett annat mål är att få fler drabbade att polisanmäla brotten.

-Internationella studier visar att bara två procent av ungdomars brott mot andra ungdomar som polisanmäls. Mörkertalet är oerhört stor och därför är det jätteviktigt att öka antalet anmälningar, säger Elin Jägervall.

I enkäten har åttondeklassarna fått svara på en lång rad frågor om brott och vart de vänder sig när de drabbats. En annan fråga gäller om de någonsin skadat sig själva med vilje. På den frågan svarade 20 procent av tjejerna och 14 procent av killarna ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".