Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarp kritik från Uddevalla kommuns revisorer

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 06.36

Uddevalla kommuns revisorer riktar skarp kritik mot kommunstyrelsen. Anledningen är grava brister i den interna ekonomiska kontrollen enligt Eva Carlsund, ordförande för kommunens revisorer i Uddevalla.

Revisorerna hittade flera felaktigheter när de granskade NÄRA-förvaltningen som arbetar med näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor inom kommunen.

Det handlar om att förvaltningen inte har följt kommunens regler för vem som skriver under och godkänner utbetalningar. Dessutom har det betalats ut pengar utan att det har tagits något beslut om det. På ekonomspråk kallas det här för åsidasättande av attestreglemente.

Revisorerna kritiserar kommunstyrelsen för att man inte har förebyggt, upptäckt och åtgärdat felaktigheterna inom NÄRA-förvaltningen. Därför riktar revisorerna en skarp anmärkning mot kommunstyrelsen för bristande styrning, uppföljning och kontroll.

Trots allt föreslår majoriteten av kommunens revisorer att kommunstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet efter revisionen. Det beror bl.a på att en stor del av felaktigheterna ligger några år tillbaka i tiden. En av revisorerna håller inte med utan föreslår att Uddevalla kommunfullmäktige inte ska bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.

Moderaternas kommunalråd Staffan Cronholm, som sitter med i kommunstyrelsen, säger till Sveriges Radio Väst att revisorernas kritik är oerhört allvarlig och att alla som sitter i kommunstyrelsen har ett ansvar. Samtidigt säger han att den politiska oppositionen har undanhållits information om förhållandena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".