Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saneringskontrakt klara

Publicerat onsdag 26 juni 2002 kl 13.33
Idag presenterades vilka firmor som ska stå för saneringen av det svårt förorenade Eka-området i Bengtsfors. Åtta företag med expertkunskaper inom områden som miljökemi, miljöriskanalys och geologi har kontrakterats.
Saneringen av det svårt förorenade området efter EKA:s kloralkalifabrik i Bengtsfors har tagit ytterligare ett steg i och med att åtta konsultföretag kontrakterats av kommunstyrelsens arbetsutskott. Kostnaden beräknas till omkring 100 miljoner kronor, men arbetet beräknas tidigast komma igång om ett par år. Föroreningarna efter EKA:s gamla kloralkalifabrik vid sjön Bengtsbrohöljen består bland annat av 5,7 ton kvicksilver, samt höga halter av dioxin, tetrakloretylen och bly. Dessutom finns både kvicksilver och dioxin i Bengtsbrohöljens sediment. Tidigare har Kjell Hansson i saneringsföretaget Empirikon AB utsetts till projektledare. De åtta konsultföretagen som nu upphandlats har expertkunskaper inom en rad områden som miljökemi, miljöriskanalys, geoteknik, geologi, hydrologi, sedimenttologi samt byggnads- och industriteknik. Det finns två alternativ. Antingen kan 30 000 ton massor forslas bort och behandlas eller också kan föroreningarna isoleras på plats.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".