Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Valkrönika

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 08.00

Varje fredag reflekterar Sveriges Radio Västs politiske kommentator Bosse Adriansson över valveckan som gått.

När några opinionsundersökningar på raken slagit fast att det ena blocket leder så kommer en annan som säger tvärtom.

Det kommer att bli många sönderbitna naglar i partileden innan det är över. För jämnt kommer det att bli, men inte rekordjämnt. Efter valet 1973 hade de båda blocken fått 175 mandat var när den sista rösten var räknad och protokollförd. Och så fick vi det som kom att kallas lotteririksdagen.

Eftersom det inte finns något sudden death eller golden goal i politiken så krympte riksdagen till nästa val från 350 till 349 ledamöter. Det skulle inte kunna bli oavgjort någon gång mer. Och Svenska Spel, eller Tipstjänst som det hette på den tiden, missade ett intressant spelobjekt; tippa 13 voteringar i riksdagen.

Inom loppet av fem dagar har två valmanifest presenterats, ett socialdemokratiskt och ett borgerligt. Frågan är om något av dem kommer att avgöra valet. Det borde vara en bra kompass för väljarna, men det är tveksamt om det blir så.

Partifolket går i alla fall gång på manifesten och försöker sälja budskapet om tydliga skillnader. Det

är svart och vitt ... men om man faktiskt studerar valmanifesten, hoppar över honnörsorden, flosklerna och de obligatoriska nedlåtande skrivningarna om motståndarna och studerar själva sakförslagen ... ja, då slås man av att likheterna är påfallande stora.

Partierna förhåller sig till stor del till varandra och vågar för lite spela sitt eget spel som det heter på fotbollssvenska.

Varken de socialdemokratiska eller de borgerliga debattörerna och ledarskribenterna har direkt gjort vågen efter manifesten. Sossarna fick kritik för uteblivna jobbsatsningar, borgarna för att ha schabblat bort sitt övertag i debatten om fastighetsskatten.

Och båda valmanifesten är inbakade i tirader av garderingar. Finns pengarna? När skall vallöftena uppfyllas? Om de kommer att göra det. Bakom hörnet hotar svekdebatter om fyra år oavsett vem som vinner valet.

Vad var det gamla socialministern Ingela Thalén sa:

”Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för.”

Vi får ingen lotteririksdag men kanske ett lotterival.

Någon debattör suckade djupt efter manifestdagarna: Nu blir det fler som väljer sofflocket på valdagen.

Tidningen Metro drog i veckan igång en kampanj för att få folk att rösta. Tanken är sympatisk, men det är ändå ett feltänk. Demokrati innebär möjligheten att delta i val, men ingen skyldighet. Det finns och har funnits stater där det tvånget finns och även om Metro inte är ute efter ett obligatorium så finns det ett mått av bristande respekt i en sådan kampanj.

Många av de som inte röstar kanske avstår för att det inte finns något parti som uppfyller deras förväntningar. Det är också en markering som förtjänar att tas på allvar.

Sedan finns det förstås en risk att den demokratiska legitimiteten minskar om valdeltagandet fortsätter att sjunka. Men det stora problemet är att de politiska partierna tappar allt mer av sin förankring i samhället.

En statsvetare räknade ut att om medlemsflykten i partierna fortsatte i samma takt som under 90-talet kommer den siste medlemmen att tacka för sig år 2010.

Så kommer det inte bli, raset har hejdats även om botten kanske inte är nådd. Om partierna fövandlas till valmaskiner utan fotfäste i vardagen är det allvarligt.

Om det blir så ont om medlemmar att partierna får svårt att fylla sin valsedlar med kandidater så

kommer kvaliten på de förtroendevalda att minska dramatiskt. Eller så blir det färre uppdrag och färre förtroendevalda, ännu större avstånd mellan valda och väljare och ännu mer av yrkespolitiker och broliers.

Hur man än vänder sig har man rumpan bak.

Bosse Adriansson 

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".