Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så går röstningen till

Publicerat tisdag 29 augusti 2006 kl 09.06

Nästan en halv miljon väljare är i år förstagångsväljare.
Av alla som ska rösta i valet 2006 är det cirka 6 procent som röstar för första gången. Här får du som röstar en introduktion i hur det går till.

Vilka får rösta?

Riksdag: Du får rösta i riksdagsvalet om du är svensk medborgare och är eller någon gång i ditt liv har varit folkbokförd i Sverige. Du måste dessutom ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Kommun och landsting: I valen till landsting och kommuner får den rösta som är:

1) svensk medborgare och folkbokförd i Sverige eller

2) EU-medborgare eller medborgare i Norge eller Island och är folkbokförd i Sverige eller

3) medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige i tre år.

Röstkort

Ditt röstkort skickas ut i slutet av augusti. Kontakta genast länsstyrelsen i ditt län om uppgifterna på ditt röstkort inte stämmer.

Rösta i förtid eller på annan plats

Då kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige. Du kan förtidsrösta 18 dagar före valet, dvs. från den 30 augusti. En röstningslokal kan t.ex. vara kommunhuset, en skola eller ett bibliotek. Du måste ta med dig röstkort och id-handling.

Det är kommunen som bestämmer i vilka lokaler där det går att rösta i förväg. På valmyndighetens hemsida www.val.se kan du från augusti se alla lokaler där du kan förtidsrösta.

Den som förtidsröstar kan ändra sig. Om du har förtidsröstat kan du ångerrösta genom att gå och rösta i din vallokal på valdagen. Du kan inte ångerrösta om du redan röstat i din vallokal.

De flesta svenskar som bor utomlands har också rösträtt. De kan rösta på en svensk ambassad eller skicka sin röst på posten.

I vallokalen

Din vallokal är bara öppen på valdagen. Uppgifter om din vallokal står på ditt röstkort. Du måste ta med en id-handling för att få rösta.

I vallokalen finns valkuvert och valsedlar. Du gör i ordning din röst bakom en valskärm och lämnar sedan över din röst till röstmottagarna. De antecknar i röstlängden att du har röstat och lägger ner din röst i valurnan.

Personrösta

Du röstar i första hand på ett parti. Om du vill kan du också sätta ett kryss på valsedeln för den kandidat du helst vill ska bli vald. Du får bara kryssa för en person.

Valvaka

På Sveriges Radios webbsida, sverigesradio.se och i radiosändningar under kvällen kan du följa sammanräkningen och få slutresultaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".