Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rovdjursfrågan fortfarande het i valrörelsen

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 12.12

De stora rovdjuren fortsätter att vara en het fråga i valrörelsen. På torsdagen överlämnades en lista med 80 000 namnunderskrifter till riksdagspartierna. Undertecknarna kräver att politikerna beslutar om lägre nivåer för stammarna av varg och lodjur.

Bakom namninsamlingen står Jägareförbundet, LRF och Svenska kennelklubben. Vid överlämnandet på Mynttorget i Stockholm deltog jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, moderatledaren Fredrik Reinfeldt och centerledaren Maud Olofsson.

-Det här är ett uttryck för ett ganska djupt missnöje med rovdjurspolitiken ute i landet, sade Jägareförbundets ordförande Owe Wiktorin.

-Jakten har djupa rötter i Sverige, men på många ställen går det inte längre att utöva en meningsfull jakt på grund av de växande rovdjursstammarna, sade kennelklubbens ordförande Nils-Erik Åhmansson.

I första hand gäller missnöjet den växande vargstammen. I dag finns uppemot 150 vargar i landet och riksdagen har beslutat om ett etappmål på minst 20 föryngringar (liktydigt med cirka 200 individer) per år.

Kräver färre rovdjur
Det beslutet vill de tre organisationerna riva upp. Kravet är att målet sänks och ändras till ett maximimål i stället för ett etappmål.

Man vill dessutom att maximinivåer sätts regionalt. Samma krav gäller för lodjuren - vilket skulle innebära en minskning av den nuvarande stammen på 1 400 lodjur.

Ett annat huvudkrav är att jaktförordningen ändras så att det blir möjligt att skjuta rovdjur som angriper jakthundar ute i skogen, och att beslut om skyddsjakt ska fattas på regional nivå.

Tar oron på allvar
De församlade politikerna bedyrade att de tog oron ute i rovdjurslänen på allvar:
-Vi bör få en spridning av rovdjuren och besluten ska ligga så nära människorna som möjligt, sade Ann-Christin Nykvist.

-Rovdjuren ska få finnas, men det måste kombineras med respekt för lokalbefolkningen, sade Maud Olofsson.

Miljöpartiets Jenny Lundström tycker annorlunda. Hon vill inte sänka skyddet för rovdjuren och menar att det finns stöd för rovdjuren även ut på landsbygden.

-Ibland måste man stå emot högljudda opinioner, säger hon. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".